POLITIE WEIGERT STELSELMATIG AANGIFTE OP TE NEMEN

OPMERKELIJK: de afgelopen week hebben maar liefst drie cliënten zich bij mij gemeld met de mededeling dat de politie weigerde om hun aangifte op te nemen. Het gaat hier over delicten als structurele stalking en serieuze bedreigingen waarbij er bij mijn cliënten een grote angst heerst voor de persoon die ze terroriseert. Dit kan natuurlijk niet. In de media zijn de afgelopen tijd genoeg zaken aan bod gekomen waarbij de politie dergelijke meldingen niet serieus genoeg nam, met alle gevolgen van dien. Mijn cliënten geven onder andere aan dat zij hartstikke verbaasd zijn, dat zij door de politie niet serieus genomen worden, dat zij zich door de wet niet beschermd voelen en dat zij teleurgesteld zijn in het rechtssysteem. Het komt nog veel te vaak voor dat mensen zich niet gehoord voelen door de politie. Als advocaat is het vrijwel onmogelijk om deze handelswijze van de politie aan je cliënten uit te leggen, vooral ook omdat de politie volgens de wet verplicht is om een aangifte op te nemen.

De politie is op grond van artikel 163 lid 6 en artikel 165 lid 1 Sv verplicht een aangifte in ontvangst te nemen. Artikel 163 lid 6 Sv luidt (tav de aangifte):

Tot het ontvangen van de aangiften bedoeld in de artikelen 160 en 161, zijn de opsporingsambtenaren, en tot het ontvangen van de aangiften bedoeld in artikel 162, de daarbij genoemde ambtenaren verplicht.

Mijn advies is dan ook telkens: laat u niet wegsturen! Wijs de agenten op hun wettelijke plicht en sta erop dat ze uw zaak serieus nemen. Ik begrijp dat het intimiderend kan zijn als agenten u de deur wijzen. Echter, juist op die momenten is het super belangrijk om de agenten op de wet te wijzen. Vraag desnoods of de agenten een schriftelijke verklaring willen opstellen met daarin de reden genoemd waarom ze de aangifte niet willen opnemen. Indien u dit allemaal lastig vindt, kunt u uiteraard contact met mij opnemen.

fred-mouniguet-ofBf15Ps_0k-unsplash.jpg

Het heeft geen zin om hier een heel juridisch pleidooi over te houden. Het gaat in dezen om de kern: het is een belangrijke taak van de politie om mensen die zich melden serieus te nemen en ze een luisterend oor te bieden. Zorg voor duidelijke communicatie en bespreek alle mogelijkheden op een fatsoenlijke manier. Ik constateer nog veel te vaak dat mensen op een brutale manier het politiebureau uit worden gestuurd. Wie respect geeft, zal respect krijgen. Het is aan de politie om dit in de praktijk toe te passen. Niet via landelijke mediacampagnes, maar door in het échte leven te luisteren naar burgers die zich blijkbaar niet beschermd voelen. Herkent u deze situatie? Laat het mij dan weten.

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

8 reacties op ‘POLITIE WEIGERT STELSELMATIG AANGIFTE OP TE NEMEN

  1. Vanmiddag waren wij er ook weer,Bij de politie is het 1 vuile vriendjes politiek.
   Ik ben zelf jurist in opleiding en zal niet rusten,eer ik me zin heb,Heb ze op u artikelen gewezen,Mr die u hier opnoemt.
   Ze zeiden dit”is verjaard,Sinds wanneer verjaren misdrijven na 3 jaar?.
   Ik ben het nu zo kots beu,dat ik me nu ga wenden naar het OM.
   En straks ligt alles bij de staten-generaal,Het betreft hier een boa van de lid die een paard heeft gejat.
   Nou wordt die boa,ook bij justis aangeklaagd en ik heb inmiddels anorexia opgelopen.
   Wat het gekste was vandaag?Nou die politie wilde de gemeente op me dak sturen!1,Ik zo houdt die lui maar bij je!!
   Ik sterf nog liever,dan dat ik ooit jullie je zin zal geven!!
   Ik zet door,ondanks me ziekte studeer ik door en ook werd ik wederom door de politie voor dom uitgemaakt!!
   Wel ja zeg!!,Hun zijn gewoon mbo geschoold,Was me maatje er nog maar maar ik merk dat ze goed boos is vanuit de hemel.
   Wij waren 10 jaar hartsvriendinnnen,Ze stierf toen ze 36 was zelfmoord mede kapot gemaakt door justitie dwang in de zorg.
   Maar ik strijd door,u heeft een mooi artikel geschreven Mr.
   Ik kreeg na de dood van me maatje met een psychopaat te maken,niet alleen psychisch kapot gemaakt door die politie,maar ook door die psychopaat.
   Maar ik zet door!!Dat ben ik me maatje verschuldigd.

   Lieve groet van een meisje dat,dit maar een rot land vindt politie is echt stom.

   Like

 1. Ik ben een man van Egyptische afkomst, heb alleen NL nationaliteit, leef mijn hele leven in NL, hoog opgeeid met een goed baan.
  Mijn ex vrinedin is een NL. We hebben een zoon van 7 jaar. Mijn ex heeft mij vals beschuldigd mij van mishandlingen en vernieling van de deur van haar moeder. De politie luistert naar haar en geeft haar de gelegenheid om haar verhaal te doen, maar als ik vraag om gelijke behandeling wordt ik niet serieus genomen door de politie.
  Ik wilde aangifte doen wegens laster en smaad, maar de poiltie in Den Haag deed zeer moeilijk om de aangifte op te nemen. Met moeite heb ik de aangifte gedaan, maar volgende dag werd ik gebeld door iemand van politiebureau Overbos in Leidschendaam dat hij geen laster en smaad ziet. Ik vroeg waarom ik volgende week naar het bureau moet komen voor verhoor van vernieling terwijl ik dat niet gedaan. Er is ook geen bewijs is dat ik dat gedaan heb. Ook mijn nieuwe vriendin is ook getuige dat ik het niet gedaan heb, maar dan zegt de politie daarover word je gehoord en jij kunt alles vertellen. Ik vroeg ook waarom worden haar worden blindeling serieus genomen en ik niet en daar krijg ik geen antwoord op.

  Like

 2. Ik ben door een werkleider in een bedrijf waar ik formeel nog in dienst ben, als het goed is eind dit jaar niet meer, met de dood bedreigd na een conflict wat ik met die persoon heb gehad. Het betreft een sociale werkvoorziening waar ik werkte vanwege psychische klachten. Er zijn ook een aantal dingen daadwerkelijk gebeurd waarvan ik er enkele aan de politie heb doorgegeven. Door de bedreiging, en ook stalking door leden van een motorbende raakte in in paniek en in de war waardoor ik vreemd ging doen op straat, deels juist bewust om de aandacht van de politie te trekken omdat ik niet wist hoe ik hier mee om moest gaan. Het enige waar het in geresulteerd heeft is een gedwongen opname van mij in de GGZ ( waar ik al genoeg slechte ervaringen mee had en met mij vele anderen) EN het juist ZELF gesurveilleerd worden door de plaatselijke politie. Het is moeilijk om zaken te bewijzen, als je een psychisch stempel hebt zal iedere belanghebbende dit gebruiken als stok om mee te slaan, te weten: we HOEVEN niks met wat deze meneer zegt want dat zijn maar waanvoorstellingen . Tel daarbij op de macht van een bedrijf dat de grootste werkgever in de regio is en zijn naam zuiver wil houden in een stad die er om bekend staat vriendjespolitiek hoog in het vaandel te hebben en het zal duidelijk zijn dat ik nergens sta, niet beschermd word, altijd extra op mijn eigen veiligheid zal moeten blijven letten en gezien de omdraaitrucjes al bang ben om door een rood licht te rijden.
  Gefeliciteerd Bergen op Zoom!

  Like

  1. Politie bergen op zoom zijn vieze corrupte ettersen God wreekt zich al.. tegel door bureau.. dreiging door drugsbende… Agent Tijs die mishandeld werd omdat ie bij onrecht graag een stapje naar voren doet haha tijd en als t uitkomt ook een corrupt stapje terug om je matennaaiers te beschermen.

   Mij krijg je niet klein.. God komt met nog veel veel meer.

   Ik begrijp jou Karel.. ze proberen je leven te verzoeken maar beseffen niet dat ze het hun eigen kindjes aandoen. 💚

   Like

 3. Politie bergen op zoom zijn vieze corrupte beesten!! Ik heb terras aan op Ames en getuigen dat ik geen aangifte mocht doen.. hun criminogene handelen heeft veroorzaakt dat mijn chalet werd afgebrand en ik erba uit mijn huis gepest werd.. zij hebben de mensen vals laten verklaren dat ik een mes had terwijl ik alles opnam.. ik wil na 22.9 jaar euthanasie omdat ik ernstig gecorrumpeerd ben door politie bergen op zoom en burgemeesters in die contreien.. God zal zich wreken.

  Zelfs de wijven van de privacydesk de wijkagenten en rijksrecherche deden mee..

  Lichamelijke mishandeling en geestelijke onderdrukking en steeds weer alles afnemen.

  WMO exploitatie en oggz die daaraan meewerkte.

  Terwijl ik opname na opname hen dat corrupte agentjes bij buren naar binnen stappen om te vertellen hoe en wat.. maar bij ernstige bedreiging weigeren om bij mij te komen.

  Klachten en vechten helpt niet bij dit bureau want er wordt een instructie beleid gevoerd jegens mij.

  En nu ben ik permanent beschadigd en aan God overgeleverd, omdat de politie nu eenmaal een mening over mij heeft, welke ik ook opnam.

  En het schsndaligste is.. dat die smerige rechters er aan meewerken .. omdat ze verplicht zijn om een corrupte ambtenaar in functie op hun corrupte Amsterdam te geloven voor hun corrupte potje goud.

  Ik hoop dat de heer alle inmiddels duizenden betrokken voorzien van iets vreselijks.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s