POLITIE WEIGERT STELSELMATIG AANGIFTE OP TE NEMEN

OPMERKELIJK: de afgelopen week hebben maar liefst drie cliënten zich bij mij gemeld met de mededeling dat de politie weigerde om hun aangifte op te nemen. Het gaat hier over delicten als structurele stalking en serieuze bedreigingen waarbij er bij mijn cliënten een grote angst heerst voor de persoon die ze terroriseert. Dit kan natuurlijk niet. In de media zijn de afgelopen tijd genoeg zaken aan bod gekomen waarbij de politie dergelijke meldingen niet serieus genoeg nam, met alle gevolgen van dien. Mijn cliënten geven onder andere aan dat zij hartstikke verbaasd zijn, dat zij door de politie niet serieus genomen worden, dat zij zich door de wet niet beschermd voelen en dat zij teleurgesteld zijn in het rechtssysteem. Het komt nog veel te vaak voor dat mensen zich niet gehoord voelen door de politie. Als advocaat is het vrijwel onmogelijk om deze handelswijze van de politie aan je cliënten uit te leggen, vooral ook omdat de politie volgens de wet verplicht is om een aangifte op te nemen.

De politie is op grond van artikel 163 lid 6 en artikel 165 lid 1 Sv verplicht een aangifte in ontvangst te nemen. Artikel 163 lid 6 Sv luidt (tav de aangifte):

Tot het ontvangen van de aangiften bedoeld in de artikelen 160 en 161, zijn de opsporingsambtenaren, en tot het ontvangen van de aangiften bedoeld in artikel 162, de daarbij genoemde ambtenaren verplicht.

Mijn advies is dan ook telkens: laat u niet wegsturen! Wijs de agenten op hun wettelijke plicht en sta erop dat ze uw zaak serieus nemen. Ik begrijp dat het intimiderend kan zijn als agenten u de deur wijzen. Echter, juist op die momenten is het super belangrijk om de agenten op de wet te wijzen. Vraag desnoods of de agenten een schriftelijke verklaring willen opstellen met daarin de reden genoemd waarom ze de aangifte niet willen opnemen. Indien u dit allemaal lastig vindt, kunt u uiteraard contact met mij opnemen.

fred-mouniguet-ofBf15Ps_0k-unsplash.jpg

Het heeft geen zin om hier een heel juridisch pleidooi over te houden. Het gaat in dezen om de kern: het is een belangrijke taak van de politie om mensen die zich melden serieus te nemen en ze een luisterend oor te bieden. Zorg voor duidelijke communicatie en bespreek alle mogelijkheden op een fatsoenlijke manier. Ik constateer nog veel te vaak dat mensen op een brutale manier het politiebureau uit worden gestuurd. Wie respect geeft, zal respect krijgen. Het is aan de politie om dit in de praktijk toe te passen. Niet via landelijke mediacampagnes, maar door in het échte leven te luisteren naar burgers die zich blijkbaar niet beschermd voelen. Herkent u deze situatie? Laat het mij dan weten.

Lennard Pelzer

Een reactie op “POLITIE WEIGERT STELSELMATIG AANGIFTE OP TE NEMEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s