RODE KAART MET JURIDISCHE GEVOLGEN

Zondagochtend, amateurvoetbal. De hele wedstrijd is hij bloedirritant, die spits. Net wanneer je denkt dat niemand kijkt, trap je de aanvaller met een ingestudeerde karate-kick tegen zijn borst. Na flink veel protest van enkele toeschouwers langs de lijn besluit de scheids om een rode kaart te trekken. Je wordt terecht geschorst, uiteraard, maar hoe zit het juridisch? Kun je ook nog juridisch aansprakelijk gesteld worden voor deze actie?Nigel de Jong versus Xabi Alonso.

We kennen ze allemaal: die ene speler in je voetbalteam die zich niet altijd kan beheersen. De wedstrijd gaat lekker, maar opeens is er kortsluiting. Een rode kaart volgt, het team moet met een man minder verder en de wedstrijd kakt helemaal in. Hoe lager het voetbalniveau, hoe vaker dit voor lijkt te komen. Deze pitbull in jullie team is misschien gewend om rode kaarten te verzamelen en de kans is vrij groot dat hij alvast een mooie plek op de bank heeft gereserveerd om het team de aankomende weken vanaf de zijkant ‘aan te moedigen’.

Tijdens deze voetbalwedstrijd is er sprake van een sport- en spelsituatie. Wat betreft de juridische aansprakelijkheid ligt de drempel hier vrij hoog. Overtredingen, blessures en rode kaarten horen nu eenmaal bij de sport en het zou absurd zijn om telkens geconfronteerd te worden met schadeclaims van woedende tegenstanders. In principe geldt het beginsel: it’s all in the game. Je weet vooraf waar je aan begint. Een kickbokser weet van te voren ook dat de kans vrij groot is op een gebroken neus. De vraag is eigenlijk wat nu redelijkerwijs getolereerd wordt binnen de grenzen van het amateurvoetbal. Het enkele feit dat je een spelregel overtreedt, wil dus niet automatisch zeggen dat je aansprakelijk bent voor eventuele schade. Maar naarmate de overtreding ernstiger is, neemt de kans op aansprakelijkheid toe.

Kopstoot van Zidane versus Materazzi.

Deze aansprakelijkheidsregels gelden overigens niet alleen tijdens de 90 minuten. Het spel eindigt per definitie niet na het eindsignaal van de scheids. Het spel kan juridisch nog bezig zijn wanneer de spelers naar de kleedkamers lopen of in de kantine plaatsnemen. Dit hangt iedere keer af van de omstandigheden van het geval. Denk niet dat je na het einde van de wedstrijd zomaar alles kan doen. De scheids is in dat geval ook bevoegd om alsnog een rode kaart te geven. Je hoeft overigens geen rode kaart te krijgen om juridisch aansprakelijk gesteld te worden. De scheids kan de overtreding immers ook niet gezien hebben. Een rechter zal zich dan genoodzaakt zien om te kijken naar getuigenverklaringen van spelers en/of toeschouwers, voor zover dit niet sowieso al noodzakelijk wordt geacht om de situatie goed te beoordelen.

Dan tijd voor concrete voorbeelden. Een deze zaak is de keeper aansprakelijk voor de schade van de doelpuntenmaker:

“De doelpuntenmaker nam de de bal aan, draaide het 16-metergebied in, legde de bal voor zijn rechtervoet en schoot hem met een lobje in het doel. De keeper rende onder de bal door en kwam met gestrekte benen naar de doelpuntenmaker. Men kon het bot horen breken. De keeper stond in eerste instantie ongeveer 2 á 3 meter buiten zijn doel om de hoek te verkleinen. Op het moment dat de doelpuntenmaker aankwam, was de keeper wel al aan het bewegen. De afstand tussen beiden was ongeveer 4 meter. De bal lag toen al in het net. De keeper liep op dat moment door en sprong met zijn benen naar voren. Dat was een zinloze zaak want het was duidelijk dat de keeper op dat moment niets meer kon doen. Keeper wordt door de rechter aansprakelijk geacht.”

Ook in deze zaak is de gedaagde die de overtreding maakte aansprakelijk voor de schade die het slachtoffer heeft opgelopen:

“Aanvaller trapt verdediger van achteren terwijl de bal al langer weggespeeld was. Er was sprake van een actie die dermate gevaarlijk was, dat de verdediger die actie in die situatie niet meer behoefde te verwachten. Ook volgens de aanvaller was hij  niet met de verdediger in een direct gevecht om de bal gewikkeld, maar had de verdediger de bal al weggespeeld en was deze buiten het directe bereik van beide spelers. Dat de aanvaller in die situatie na het wegspelen van de bal de verdediger van achteren heeft ‘omvergelopen’ is niet alleen een overtreding van de spelregels, maar ook een gedraging die buiten het normale risico van een voetbalwedstrijd valt, óók buiten het normale risico van een wedstrijd op relatief laag amateurniveau. Daarmee is die gedraging onrechtmatig. Aanvaller werd aansprakelijk geacht en veroordeeld tot het betalen van € 2.851,59.”

Bovenstaande voorbeelden maken duidelijk dat het in de praktijk zeker voor kan komen dat aansprakelijkheid wordt vastgesteld na een onrechtmatige overtreding. Het zijn dan vaak opzettelijke, zware overtredingen die in zekere zin niets hebben te maken met het voetbalspel. De emoties lopen tijdens een voetbalwedstrijd vaak hoog op en spelers hebben deze emoties niet altijd onder controle. Het is in ieders belang dat spelers zich bewust realiseren dat er vergaande consequenties zitten aan onrechtmatige gedragingen van dit kaliber. Niet alleen wat betreft de rode kaart en eventuele juridische aansprakelijkheid, maar vooral natuurlijk voor het slachtoffer. Voetbal moet sportief blijven en dat kan niet vaak genoeg benadrukt worden.

Ronaldo & Messi: respect.

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s