BOUCHOUARI MOET RODA JC MINIMAAL € 1.563.158 OPLEVEREN

De winterse transfermarkt is enkele dagen geleden gesloten en gelukkig heeft Roda JC haar meest waardevolle spelers binnen boord weten te houden. Eigenlijk kwam het beste nieuws al naar buiten op 17 december 2021, toen de club bekend maakte dat het 20-jarige toptalent Benjamin Bouchouari zijn contract had verlengd tot de zomer van 2024. Door deze verlenging kunnen we in ieder geval de tweede seizoenshelft van onze Benji genieten en daarnaast zorgt dit ervoor dat de club bij een eventuele transfer ook nog een mooie transfersom kan ontvangen. Dat is belangrijk, vooral als we naar het recent gepubliceerde jaarverslag 2020/2021 kijken. Door de financiële situatie van de club is de kans aanwezig dat Benji aankomende zomer verkocht zal (moeten) worden. Veel ‘Keuken Kampioen Divisie-talenten’ zijn hem de afgelopen vijf jaar voorgegaan. Wat blijkt? Roda JC moet voor Bouchouari minimaal € 1.563.158 ontvangen.

Aan het begin van vorig seizoen had nog niemand van Bouchouari gehoord. Hij mocht kennelijk vertrekken bij Fortuna Sittard en de technische staf gaf hem een kans om zich bij ons te bewijzen. Aanvankelijk sloot hij aan bij Jong Roda, maar al snel werd duidelijk dat onze kleine baltovenaar aan het eerste elftal toegevoegd moest worden. Op 9 november 2020 maakte Benji zijn debuut in de verloren uitwedstrijd tegen Jong FC Utrecht en een paar dagen later stond hij al in de basis tegen aartsrivaal MVV. Daarna is Benji niet meer uit de basisopstelling verdwenen. Niet veel later, op 30 december 2020, tekende hij zijn eerste contract bij Roda. Veel supporters konden vanaf dat moment weer rustig ademhalen.

Je hoeft geen voetbalanalist te zijn om te zien dat Benji buitengewone kwaliteiten heeft. Klein van stuk, maar ontzettend snel en ook nog eens moeilijk van de bal te krijgen. Hij kan meerdere tegenstanders passeren alsof ze er niet staan en hij heeft oog voor zijn ploeggenoten. Hij werd vorig seizoen dan ook geheel terecht verkozen tot beste talent van de 3e periode (zie bovenstaande afbeelding). Het moge duidelijk zijn dat zo’n talent niet heel lang op het 2e niveau blijft spelen. Als wij dit seizoen niet promoveren zal hij zeker een volgende stap in zijn carrière overwegen door een transfer te maken. Hoewel hij enorm veel potentieel heeft, valt er voor hem namelijk nog genoeg te leren. Het is logisch dat een club op een hoger niveau vaak meer mogelijkheden heeft om een talent als Benji beter te maken.

2017/18 tot en met nu: transfers van minimaal € 500.000 (18-22 jr.)
Bron: Transfermarkt.nl

Uit bovenstaande tabel blijkt dat er vanaf het seizoen 2017/2018 tot en met nu 19 KKD-talenten tussen de 18 en 22 jaar voor minimaal € 500.000 zijn getransfereerd (volgens Transfermarkt). De hoogste transfersom is door VfL Wolfsburg betaald voor verdediger Mickey van de Ven (€ 3.500.000). Alle spelers uit deze lijst werden op het moment dat zij verkocht werden bestempeld als talent; de een nog groter dan de ander. Op deze lijst zien we bijvoorbeeld Kaj de Rooij (€ 500.000) die tegenwoordig bij NAC Breda speelt en daar nog geen onuitwisbare indruk heeft achtergelaten, maar ook Danjuma (€2.800.000) die onlangs zelfs Oranje-international is geworden. De gemiddelde transfersom van deze 19 spelers bedraagt € 1.563.158; dat levert een top KKD-talent dus gemiddeld op. Dit bedrag moet Bouchouari, gelet op zijn kwaliteiten, dan ook zeker kunnen opleveren. Let op: bij bovenstaande tabel is geen rekening gehouden met de resterende looptijd van de contracten. Dat is uiteraard wel belangrijk bij het bepalen van een transfersom. Een speler met een contract dat 3 jaar doorloopt is doorgaans meer waard dan een speler die nog maar 1 jaar te gaan heeft.

Tweet @LennardPelzer

Volgens Sofascore heeft Benji dit seizoen een gemiddeld rapportcijfer van precies 7.00 en daarmee staat hij momenteel op plek 80. Dat is natuurlijk te laag voor een speler met zijn kwaliteiten. De reden hiervoor kan zijn dat hij nog wel eens wisselend speelt en niet iedere wedstrijd beslissend is. Ook pakt hij geregeld een gele kaart; vrij recent was hij daardoor geschorst voor de uitwedstrijd tegen Almere City. Het rapportcijfer van Benji zal uiteraard stijgen op het moment dat hij constanter presteert, beslissender wordt en minder gele kaarten pakt. Het is daarom mooi om te zien dat Benji met een fantastisch schot voor het openingsdoelpunt tegen ADO Den Haag-thuis zorgde. Dat willen we vaker zien! De uiteindelijke waarde van Benji hangt logischerwijs af van zijn ontwikkeling en prestaties op het veld. Wat dat betreft kan dus nog van alles gebeuren. Het valt in ieder geval te hopen dat hij niet te maken krijgt met (ernstige) blessures.

03-02-22: ranking Sofascore.com
Bron: SofaScore.com

Wat overigens verder opvalt is dat onze Patrick Pflücke volgens Sofascore tot op heden de beste speler van de Keuken Kampioen Divisie is met een gemiddelde van 7.80. Daarmee presteert hij iets beter dan de recent verkochte Thom Haye die een gemiddelde van 7.76 haalt. Deze Thom Haye is één van de (slechts) 3 KKD-spelers die de afgelopen 5 jaren minimaal 23 jaar oud was en voor een bedrag van minimaal € 500.000 is verkocht. Haye is 26 jaar en onlangs voor € 750.000 verkocht aan SC Heerenveen. Als de 25-jarige Pflücke een doorlopend contract zou hebben dan had Roda ditzelfde bedrag ook voor hem kunnen krijgen, aangezien zij qua positie, leeftijd, club en vorm bijna identiek zijn. Helaas is Pflücke aan het einde van dit seizoen transfervrij, waardoor Roda bij een vertrek niets zal verdienen. Onderstaande tabel laat in ieder geval zien dat KKD-spelers ouder dan 23 jaar doorgaans niet de jackpot opleveren.

Bron: Transfermarkt.nl

Waarde wordt op het veld gecreëerd. Voetbal is immers je core-business. Het valt op dat NEC Nijmegen dat overduidelijk heeft begrepen, aangezien zij de afgelopen 5 jaren maar liefst 6 (!) spelers verkocht hebben voor minimaal € 500.000: Kadioglu, Musaba, Grot, Larsson, Danjuma en Tresor. Deze handel heeft hen € 9.300.000 opgeleverd; gemiddeld is dat € 1.550.000 per verkocht talent. Het is daarom goed dat Roda JC ook heeft ingezet op dit beleid, aangezien hier overduidelijk veel geld mee valt te verdienen. Op dit moment zijn er naast Bouchouari 3 spelers die – gelet op hun vorm, contractduur en leeftijd – ook een transferwaarde van minimaal € 500.000 vertegenwoordigen: Limbombe (20), Vente (22) en Emmers (22). Datzelfde zou uiteindelijk ook kunnen gelden voor de nieuwkomers Mpie (20), Amissi (21) en Muringen (23),  al zullen zij zich nog moeten bewijzen. Ik sluit spelers als Absalem (24), De Boer (24) en Jensen (25) niet uit, maar zij zouden wel veel beter (en constanter) moeten presteren voordat een andere club een mooi geldbedrag voor ze over heeft. Zoals gezegd is er een grote kans dat een van onze meest waardevolle spelers – Patrick Pflücke –  straks gratis de deur uitloopt; zowel uit sportief als financieel oogpunt zou dat doodzonde zijn. Laten we hier hopen op een klein wonder.

Wat heeft Roda JC überhaupt eigenlijk verdiend aan uitgaande transfers de afgelopen jaren? Nou, schrik niet: eigenlijk niet zo heel veel. Van Leer ging in 2017 naar Ajax voor een mooi bedrag ad € 700.000, Ananou vertrok in 2018 voor € 250.000 naar FC Ingolstadt en Goppel verliet ons afgelopen zomer voor € 175.000 voor Wehen Wiesbaden. Jordy Croux vertrok naar Japan, maar die transfersom is helaas niet bekend bij Transfermarkt. Het is goed dat de club nu heeft ingezet op het halen van jonge talenten die later wellicht voor een mooi bedrag verkocht kunnen worden. De laatste keer dat Roda een speler boven de miljoen verkocht was in het seizoen 2014/15: Guus Hupperts naar AZ Alkmaar voor precies € 1.000.000.

Weet u nog welke Roda-speler het hoogste geldbedrag heeft opgeleverd? Neem maar eens een kijkje in onderstaande tabel: de top 10 uitgaande transfers van Roda JC in de 21e eeuw.

21 eeuw: top uitgaande transfers Roda JC.
Bron: Transfermarkt.nl

Tot slot ben ik benieuwd naar uw mening:

Als eerste op de hoogte

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van mijn nieuwe blogs over Roda JC of over bijvoorbeeld de advocatuur? Vul dan hieronder uw e-mailadres in! Bedankt voor het lezen en tot de volgende!

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

2 reacties op ‘BOUCHOUARI MOET RODA JC MINIMAAL € 1.563.158 OPLEVEREN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s