RODA JC IN 2022: DE PHOENIX GROEP IS NU AAN ZET

Wat hebben Frits Schrouff en de Phoenix Groep met elkaar gemeen? Zonder hen had Roda JC vandaag hoogstwaarschijnlijk niet meer bestaan. Allebei verdienen ze grote standbeelden voor hun heldendaden. Maar: ze hebben meer met elkaar gemeen. Allebei stopten ze hun eigen geld in de club met het idee dat Roda JC dan vooruit kon, dat we weer konden voortleven. Allebei trokken ze de beurs om vervolgens geruisloos naar de achtergrond te verdwijnen en anderen te belasten met grote verantwoordelijkheden. Allebei hadden ze het idee dat het allemaal wel goed zou komen. We weten inmiddels hoe het tijdperk Schrouff is afgelopen. Ook weten we dat we voor het tweede jaar op rij slechts een subtopper in de Keuken Kampioen Divisie zijn. Hoe we jaren later op het tijdperk Phoenix terugkijken weet niemand. Wél weten we dat zij zich tot het einde van volgend seizoen verbonden hebben aan de club. We zijn halverwege, dus is er niet veel tijd meer: de Phoenix Groep is nu aan zet.

De afgelopen jaren heb ik zo nu en dan een blogbericht geschreven over mijn club Roda JC. Vaak was er dan stront aan de knikker, waardoor zo’n bericht eigenlijk gezien kon worden als een noodkreet: van de mogelijke komst van Aleksei Korotaev tot aan het bijna failliet gaan van de vereniging. Hoewel het bij onze club eigenlijk nooit rustig is, dateert mijn laatste Roda-gerelateerde bericht al weer van mei 2019. Daarna ben ik verhuisd naar de Twitter-omgeving om daar met mede-supporters te sparren over het wel en wee van ozze Kloeb. Echt veel zin om uitgebreide epistels te schrijven had ik immers niet meer. Niet alleen met betrekking tot Roda, overigens. Vanwege verschillende redenen en prioriteringen is mijn blogproductiviteit in zijn algemeenheid fors achteruit gegaan. Daar moet vanaf 2022 verandering in komen, omdat ik weer wat meer wil schrijven. Voornamelijk over mijn werk als (letselschade)advocaat, maar – als het nodig is – ook over de Trots van het Zuiden. En nu is het nodig, wat mij betreft.

Een hoopgevend begin

Op 20 mei 2020 viel in De Limburger te lezen dat beursmiljonair Roger Hodenius, ICT-ondernemer Stijn Koster, beleggingsmaatschappij Mercurius en Bert Peels drie jaar lang 1,5 miljoen euro per seizoen in de club zouden steken. Ik was laaiend enthousiast. Vier partijen die gezamenlijk, volgens de Quote500, honderden miljoenen waard zijn én feeling hebben met onze club. Je zou het gerust de natte droom van iedere voetbalsupporter kunnen noemen. De boodschap was: we moeten in ieder geval in de top 5 van de Keuken Kampioen Divisie meedoen en daar zou ook budget voor zijn. Binnen de ambtstermijn van de Phoenix Groep zou uiteindelijk gepromoveerd moeten worden naar de Eredivisie. Dat was het doel. Onze missie maat 2.0.

De plannen werden op de website van Roda JC gepresenteerd

De start van tijdperk Phoenix was absoluut hoopgevend. Technisch directeur Van As stelde Jurgen Streppel aan als hoofdtrainer en er werd in samenspraak met hoofdscout Toine van Mierlo een alleraardigst team bij elkaar verzameld. Daarnaast werd er een nieuwe Raad van Commissarissen plus een ware ‘Compliance Officer’ aangesteld en het woord transparantie vloog ons voortdurend om de oren. Ook werd de kunstgrasmat vervangen door natuurgras. Het veldspel was vervolgens goed, weliswaar nog niet perfect, maar in ieder geval al vele malen beter dan het seizoen daarvoor.

We haalden de play-offs die we uiteindelijk helaas niet konden winnen. Geen ramp, aangezien er positiviteit rondom de club heerste en de stap vooruit overduidelijk was ingezet. Nu doorpakken, dacht letterlijk iedereen rondom de club, vooral ook omdat er een soort nivellering in de Keuken Kampioen Divisie leek te ontstaan waarbij er in het seizoen 2021/2022 geen gedoodverfde titelkandidaten als Cambuur en De Graafschap zouden zijn.

Dat liep even anders.

Onrust in de tent

De ellende begon eigenlijk toen bekend werd dat het spelersbudget omlaag moest. Wait, what? We zouden toch doorstoten naar de top 5? Jeffrey van As was waarschijnlijk not-amused en ik kan mij goed voorstellen dat hij binnen de kantoormuren behoorlijk met z’n vuist op tafel heeft geslagen (waarschijnlijk de tafel van Martijn Wismans). Als supporter was ik teleurgesteld, maar toch was er in ieder geval bij mij de hoop en het vertrouwen dat Van As toch weer een selectie zou samenstellen die mee kon spelen voor de bovenste plekken.

Enkele dagen voor de start van de competitie werd Jeffrey van As echter pardoes op straat gezet. Niet alleen hij vertrok: ook vrijwel de gehele Raad van Commissarissen én de compliance officer verlieten het schip. De reden van hun vertrek? Uit verschillende hoeken klinkt het geluid dat er geen werkbare relatie was met Joop Janssen, de voorzitter van de Raad van Commissarissen die tevens als onvoorwaardelijk vertrouwenspersoon van de Phoenix Groep opereert.

Gaandeweg het seizoen wordt bekend dat ook teammanager Mark Maas stopt. De zoveelste. Maas was overigens recentelijk te gast bij The Voice of Kaalhei en sprak enkel lovende woorden over Van As. Het blijft heel apart dat een goed presterende technisch directeur die schijnbaar geliefd was bij het (kantoor)personeel en de selectie binnen no-time op straat werd gezet door de leidinggevenden onder het mom van een ‘bezuiniging’.

Terwijl ik dit schrijf realiseer ik mij dat ook Lonny en Pierre in deze periode zijn gestopt. Het lijkt misschien alsof ik hun vertrek nu even tussen neus en lippen door benoem, maar dat is natuurlijk niet mijn bedoeling. Ook zij verdienen wat mij betreft een groot standbeeld. Er is de laatste tijd gewoon zoveel gebeurd dat het bijna niet meer te volgen is. Net als bij het vertrek van Van As heeft het er alle schijn van dat ook bij Lonny en Pierre de werkelijke reden van het vertrek geheim wordt gehouden. Iets met transparantie. Hun vertrek is en blijft in ieder geval doodzonde.

Het Phoenix-tijdperk

Al hetgeen u tot nu hoe heeft gelezen is eigenlijk een samenvatting van het tijdperk Phoenix. Zoals u in bovenstaande illustratie kunt zien, zijn we nu halverwege. Als ik het in een aantal woorden mag samenvatten: hoopgevend in den beginne, maar gaandeweg nogal onrustig, onduidelijk en onverklaarbaar. De gehele gang van zaken de afgelopen maanden staat zo haaks op de boodschap waarmee zij hun tijdperk begonnen dat ik mij ernstig zorgen maak.

Wat is het plan?

Waar gaat onze club naartoe? Welke koers varen we? Wanneer krijgen we het beloofde top 5 spelersbudget? Is promoveren binnen 3 jaar nog altijd de doelstelling of zijn die ambities definitief geparkeerd? En als we deze ambities moeten parkeren, hoe denkt de Phoenix Groep dan supporters en sponsoren te kunnen overtuigen om mee te doen? Zoveel vragen, weinig antwoorden. Eigenlijk zijn wij supporters vooral op zoek naar, jawel, een beetje transparantie.

Ik zal concreet worden. Het is een godswonder dat de Phoenix Groep ons in mei 2020 aan de beademing heeft gelegd. Maar, zoals de heren van The Voice of Kaalhei mooi zeiden, het wordt tijd dat we geopereerd worden. Roda JC is immers niet levensvatbaar in de Keuken Kampioen Divisie.

Nogmaals: RODA. JC. IS. NIET. LEVENSVATBAAR. IN. DE. KEUKEN. KAMPIOEN. DIVISIE.

Met andere woorden: we moeten zo snel mogelijk naar de Eredivisie. Ik ben mij ervan bewust dat dit op een verantwoorde manier moet waarbij er een gedegen organisatie staat, zodat we er niet meteen weer uitvliegen na een promotie. De boodschap van Joop Janssen (en dus van de Phoenix Groep) was dan ook dat we dit met z’n allen moeten doen. Met de gehele regio. Daar valt natuurlijk zeker iets voor te zeggen. Ook als de Phoenix Groep uiteindelijk verdwijnt, moet Roda kunnen voortleven. We kunnen dus niet te afhankelijk worden (en blijven) van enkel en alleen deze geldschieters.

De vraag is echter: hoe krijgen we de gehele regio achter de club? Gaat de Phoenix Groep (gelet op hun netwerk) zich daar zelf ook mee bemoeien? Of moet Jordens Peters (wat overigens de beste zet van de Phoenix Groep tot nu lijkt te zijn) dit allemaal zelf regelen? Krijgt onze directeur de hulp van een capabel team waarmee hij inkomsten kan genereren? Of wordt daarin niet geïnvesteerd en is ook hij aan handen en voeten gebonden? Wanneer wordt er eigenlijk weer een nieuwe Raad van Commissarissen en Compliance Officer benoemd? Enzovoorts.

De huidige organisatiestructuur begin 2022

Als ik (en met mij vele andere supporters) op dit moment zóveel vragen heb, dan hebben potentiële sponsoren dat zeker ook. Als er één ding duidelijk is, dan is het dat de Phoenix Groep nu aan zet is. Met de huidige (enigszins beperkte) organisatie zal het een zware opgave worden om de inkomsten aanzienlijk te verhogen. Verhoging van de inkomsten is echter wel nodig om een beter team (of beter gezegd: een bredere selectie) samen te stellen. Een beter team/bredere selectie is nodig om een serieuze gooi naar promotie te doen.

Nieuw jaar, nieuwe voornemens

Bij de start van het nieuwe jaar 2022 presenteer ik de Phoenix Groep drie goede voornemens:

  1. Investeer in de (commerciële) organisatie rondom Jordens Peters zodat de kans op inkomstenvergroting uit de regio fors vergroot wordt, of
  2. Investeer in de spelersgroep zodat de kans op promotie (aankomend seizoen) fors vergroot wordt, met de gedachte dat het spelen in de Eredivisie direct voor meer inkomsten zal zorgen, of
  3. Ga proactief opzoek naar andere serieuze investeerders die willen meedoen (denk bijvoorbeeld aan minderheidsaandeel of bijdrage spelersfonds) en sta daar ook voor open.

Ik zie onze club geen grote stappen vooruit zetten als er geen werk wordt gemaakt van in ieder geval één van de zojuist genoemde opties. Mocht de Phoenix Groep achter de schermen al het een en ander in gang hebben gezet, dan doe ik uiteraard mijn petje af en is mijn betoog overbodig.

Begrijp mij niet verkeerd: ik ben de Phoenix Groep ontzettend dankbaar voor hetgeen zij voor de club doen én gedaan hebben. Tegelijkertijd mis ik op momenten wel de ambitie die nodig is om een slapende reus als Roda JC te laten ontwaken. Als meest duidelijke voorbeeld noem ik dan de verlaging van het spelersbudget en het schrappen van de functie technisch directeur. Ook het niet kunnen/willen verlengen van Thijmen Goppel en Patrick Pflücke past niet bij een club die promoveren als doelstelling heeft. Dat soort kwesties geeft de burger geen moed.

Tot slot wil ik wel expliciet mijn complimenten geven voor het aanstellen van Jordens Peters. Dat lijkt op voorhand een goede stap in de juiste richting. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en zijn komst heeft bij heel veel kritische supporters voor wat hoop in bange dagen gezorgd. Tegelijkertijd weten we dat hij de klus niet in zijn eentje kan klaren. Ook het verlengen van het contract van toptalent Benjamin Bouchouari is prijzenswaardig. Voetbal is immers onze core-business en de waarde wordt op het veld gecreëerd.

Ik raad u aan de podcast van The Voice of Kaalhei met Jordens Peters te beluisteren:

Mijn advies aan de Phoenix Groep: kies een goed voornemen, bepaal een koers, voeg de daad bij het woord en wees daadwerkelijk transparant zodat we zo snel als mogelijk en op een verantwoorde wijze kunnen toewerken naar een terugkeer in de Eredivisie.

De Eredivisie is immers zeer interessant voor twijfelende supporters en sponsoren.

De Keuken Kampioen Divisie niet.

Forza Roda! Forza Phoenix Groep!

Als eerste op de hoogte

Wilt u ook in het nieuwe jaar als eerste op de hoogte zijn van mijn nieuwe blogs over Roda JC of over bijvoorbeeld de advocatuur? Vul dan hieronder uw e-mailadres in! Ik wens u in ieder geval alvast een fijne jaarwisseling en een gelukkig, gezond 2022.

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

2 reacties op ‘RODA JC IN 2022: DE PHOENIX GROEP IS NU AAN ZET

  1. Goed blog met herkenbare punten! Het organogram geeft niet helemaal de verhoudingen weer volgens mij. Ik kan er naast zitten maar volgens mij zitten de aandelen van de roda jc bv (14062877) in de stiching roda jc (40186913). De stichting roda jc is in feite een administratie kantoor (stak) en heeft certificaten uitgegeven aan de eigenlijke aandeelhouders (de 3 phoenix leden) ter splitsing van economisch belang en zeggenschap. De ‘ macht’ cq het bestuur over de stichting rjc is verdeeld over de gemeente kerkrade en de stichting phoenix (78078490). Koster/Hodenius/Peels zijn dus feitelijk op afstand geplaatst acher het stak en hebben alleen indirecte bevoegdheden volgens mij.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s