TEGENVALLENDE RESULTATEN EN DE ROL VAN STREPPEL BINNEN RODA JC

Wat hebben Ajax en Roda JC op dit moment met elkaar gemeen? Beide hoofdtrainers zijn kaal, aan het eind van vorig seizoen zijn ontzettend veel spelers vertrokken, dit seizoen moest gebouwd worden aan een nieuw elftal, de verwachtingen van de supporters zijn vrij hoog en de prestaties tot nu toe vallen tegen. Ajax staat op dit moment bovenaan in de Eredivisie, maar de afgelopen tijd riepen veel supporters dat Schreuder zou moeten vertrekken vanwege de tegenvallende prestaties in de Champions League en Eredivisie. Zo kreeg de ploeg van Schreuder een flinke oorwassing van Napoli, werd van AZ verloren en in eigen huis gelijk gespeeld tegen Go Ahead Eagles.

Roda JC staat op dit moment nog op een zesde plaats in de Keuken Kampioen Divisie, maar de tegenvallende resultaten en het matige spel van de laatste weken zorgen ervoor dat sommige supporters met hun vingers naar Streppel wijzen omdat het gewenste doel, (directe) promotie, erg ver weg lijkt. De laatste 3 uitwedstrijden tegen Almere City, Telstar en TOP Oss (nu niet bepaald hoogvliegers) werden immers verloren en het vertoonde spel was bedroevend. Aanhaken bij de bovenste plaatsen lijkt er voorlopig dus niet in te zitten.

Hoewel ik (een deel van) de kritiek van een aantal supporters erg goed begrijp, denk ik dat we nu de rust moeten bewaren. Ik zal uitleggen waarom.

TIME TO SAY GOODBYE

Ajax heeft afgelopen zomer onder andere afscheid genomen van belangrijke spelers als Mazraoui, Tagliafico, Gravenberch, Haller, Martinez en Antony. Roda JC heeft op haar beurt afscheid genomen van onder meer spelers als Klaasen, Jensen, Absalem, Pflücke, Emmers en Bouchouari. Als we op dit moment kijken naar de basisopstelling van Roda JC dan zien we dat er nog slechts twee (!) spelers van vorig seizoen structureel zeker zijn van een basisplaats: Vente en Limbombe.

Streppel met de inmiddels vertrokken Pflücke, Bouchouari, Klaasen en Emmers | © Parkstad Actueel

We hebben afscheid genomen van ontzettend veel spelers die, met hun specifieke kwaliteiten, zeer belangrijk waren voor de manier waarop wij vorig seizoen voetbalden. Aan de linkerkant was er de tandem Pflücke/Absalem die elkaar vaak blind wisten te vinden. Absalem zorgde op de juiste momenten voor een loopactie, waarna Pflücke de trekker wist over te halen of een voorzet op maat afleverde. Daarnaast kon onze achterhoede bijna altijd de bal kwijt aan Benji, die de bal vervolgens steevast vooruit speelde of zomaar een paar spelers voorbij dribbelde waardoor ruimtes ontstonden. Dan hebben we nog aanvallende middenvelder Emmers die voor de nodige diepgang in ons spel zorgde. Hij pikte zijn doelpuntjes mee, maar was met zijn creativiteit óók geregeld op het middenveld te vinden. Dit zijn een aantal aspecten van ons spel(beeld) die zijn weggevallen doordat spelers zijn vertrokken, terwijl dit (nog) niet is opgevangen door de gehaalde vervangers.

Limbombe is naar zijn favoriete linkerflank verhuisd en is vrijwel iedere wedstrijd ontzettend dreigend, maar zijn rendement is nog te laag. Pflücke, die daar vorig seizoen stond, was in 38 wedstrijden goed voor 14 doelpunten en 14 assists. Dat zijn 28 doelpunten! Het is onwaarschijnlijk dat Limbombe dat gat gaat dichten. Aan de andere kant is het nog maar zeer de vraag wie onze rechteraanvaller gaat worden. Daneels? Mallahi? Van der Heijden? Zij hebben alle 3 in hun prille carrière nog niet aangetoond dat zij voor doelpunten kunnen zorgen. Of toch Postema op rechts? Maar dat is toch een centrale aanvaller? Gaat dat wel werken, een opstelling met Vente én Postema? En hoe zit dat eigenlijk met ons middenveld? Is het wel verstandig om telkens maar met 2 ‘echte’ middenvelders te spelen? Eerst kregen Sieben en Hartjes de kans, daarna mocht Vossebelt het proberen, later kwam Bijleveld erbij, die raakte geblesseerd, toen kwam Sieben weer terug in de basis, nu zit Hartjes op de bank en in de winterstop zal hoogstwaarschijnlijk een middenvelder aan de selectie worden toegevoegd. Ontzettend veel wisselingen, dus.

ZOEKEN, ZOEKEN, ZOEKEN

Wie naar het huidige Roda JC kijkt, ziet dat er vooralsnog geen automatismen zijn. Vorig seizoen was Roda JC in bijna iedere wedstrijd dominant en de betere ploeg. Zo nu en dan werden punten verspeeld, al kwam dat door een combinatie van vette pech en onbegrijpelijke fouten. Het spel was daarentegen om van te genieten. Daarbij moet worden opgemerkt dat de selectie van vorig seizoen al aardig op elkaar ingespeeld was, omdat het merendeel van de spelers het jaar daarvoor ook al bij de selectie zat. Dat is dit seizoen dus wezenlijk anders. Dit seizoen is Roda JC zoekende. Zoekende naar een systeem, zoekende naar een tactiek, zoekende naar wie voorin (naast Vente) voor doelpunten gaat zorgen, zoekende naar de juiste spelers op de juiste posities. Streppel heeft al veel geprobeerd, ik noemde het op Twitter ‘Strepp-roulette’, maar dé werkende formule heeft hij helaas nog niet gevonden.

Streppel heeft dé werkende formule nog niet gevonden | © De Limburger/Bas Quaedvlieg

Dat kan enerzijds te maken hebben met het feit dat iedereen nog aan elkaar moet wennen en er nog automatismen moeten ontstaan, maar dat kan anderzijds ook te maken hebben met Streppel zelf. Streppel is door zijn dubbelfunctie (hoofdtrainer én technisch manager) immers eindverantwoordelijk voor het technisch beleid van A tot Z: hij bepaalt welke contracten verlengd worden en welke niet, hij bepaalt welke spelers worden aangetrokken, hij bepaalt de opstelling, hij bepaalt de speelwijze, hij bepaalt de wissels enzovoorts. Gelet op al deze bevoegdheden en verantwoordelijkheden zou het dus zomaar kunnen dat Streppel simpelweg een aantal verkeerde spelers heeft aangetrokken, of dat hij de verkeerde spelers opstelt, of dat hij sommige spelers verkeerd gebruikt, of dat de gewenste tactiek gewoon niet bij hen past. Het zou evengoed ook kunnen dat Streppel er niet zo veel aan kan doen en dat dit proces gewoon tijd nodig heeft. Zegt u het maar.

Over dit soort zaken kunnen we alleen maar speculeren, wij bekijken alles immers op een afstandje, maar het is duidelijk dat Streppel met veel belangen rekening zal moeten houden. Dat zal niet eenvoudig zijn, juist omdat Streppel telkens een andere pet op heeft: op kantoor is hij de technisch manager die onderhandelt over bijvoorbeeld een contractverlenging, op het veld is hij de trainer die de opstelling bepaalt. Streppel kan nooit zeggen: “Daarvoor moet je niet bij mij zijn, ga maar naar de technisch directeur!”. Hoe dan ook: zoveel macht hoort in geen enkele organisatie in de handen van één persoon te liggen.

TRIAS POLITICA, GRAAG OOK BIJ RODA JC

Volgens de driemachtenleer (de ‘Trias Politica’) van Montesquieu dient een staat zo ingericht te zijn dat ‘drie machten’ van elkaar gescheiden zijn en elkaars functioneren bewaken. Wat mij betreft is een soortgelijke Trias Politica ook in iedere voetbalstructuur onmisbaar:

 • een technisch directeur die de visie op lange termijn bewaakt en onder meer verantwoordelijk is voor het aan- en verkoopbeleid en doorstroom van jeugdspelers;
 • een hoofdtrainer die met de spelers aan de slag gaat, ze beter probeert te maken en verantwoordelijk is voor het presteren op korte termijn;
 • een Raad van Commissarissen die toezicht houdt op het algehele proces.
‘Trias Politica’ zoals het bij Roda JC zou kunnen zijn.

Dat Streppel nu onder vuur ligt komt mijns inziens voor een deel door het ontbreken van deze controlemechanismen. Als het goed gaat, dan zijn alle complimenten voor Streppel. Gaat het minder, dan is hij op alle fronten de boeman. Dat is iets té opportunistisch. Er zijn natuurlijk mensen die met hem meedenken over het technisch beleid en invloed uitoefenen (de technische staf, adviseur Sef Vergoossen, hoofscout Toine van Mierlo etc.), maar dat neemt niet weg dat Streppel eindverantwoordelijk is voor de resultaten van Roda JC. Streppel hakt uiteindelijk de knopen door.

Het valt daarom goed te begrijpen dat supporters nu met hun vingers naar Streppel wijzen. Er is na 12 wedstrijden nog geen positieve groei/ontwikkeling zichtbaar. Het is evenmin onduidelijk hoe Streppel zijn ploeg wil laten voetballen. Tel daarbij op dat sommige spelers niet iedere wedstrijd genoeg energie leveren en dat er punten worden verspeeld tegen ploegen waar je normaliter van zou moeten winnen, en voilà: je hebt alle ingrediënten verzameld voor de ‘Streppel raus!’-cocktail die door sommige supporters in één slok wordt opgedronken.

CONCLUSIE

Moet Streppel dan nu maar weggestuurd worden? Nee, dat zou wat mij betreft paniekvoetbal zijn. Laten we niet vergeten dat Streppel de afgelopen jaren een van de belangrijkste personen was die vanaf de start heeft meegebouwd aan het nieuwe Roda. Daarmee heeft hij wat mij betreft wel wat krediet opgebouwd en verdient hij in ieder geval de tijd om weer te laten zien dat hij ook iets van déze ploeg kan maken.

Wie mij op Twitter volgt weet dat ik geregeld kritisch ben op enkele keuzes van Streppel, maar ondanks deze kritiek denk ik dat Roda JC nu vooral baat heeft bij rust. Deze ploeg moet zich doorontwikkelen, naar elkaar toegroeien en in de winterstop moet geëvalueerd worden: wat kán deze ploeg en wat kan deze ploeg niet? Welke tactiek past bij deze spelersgroep? Het moge duidelijk zijn dat er in de winterstop minimaal één (ervaren) middenvelder bij moet. Vervolgens kan worden toegewerkt naar het behalen van de play-offs (en het winnen daarvan), want eerlijk is eerlijk, directe promotie lijkt op basis van de eerste 12 wedstrijden niet haalbaar dit seizoen.

Moet de club uiteindelijk weer terug naar een scheiding der machten waarbij we één hoofdtrainer hebben en één technisch directeur? Ab-so-luut! Het liefst zo snel mogelijk. Ik ben ervan overtuigd dat Streppel veel beter tot zijn recht komt als hij één van de twee functies vervult, in plaats van beide functies tegelijk.

Lang leve de Trias Politica, ook bij Roda JC.

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

5 reacties op ‘TEGENVALLENDE RESULTATEN EN DE ROL VAN STREPPEL BINNEN RODA JC

  1. Een functie voor Streppel dat zeker!!!! En, zeker ontbreekt directe snelheid van de nieuwe spelers en in de omschakeling creativiteit want wat weggegaan is hadden dat wel……..

   Geliked door 1 persoon

 1. Goede evuluatie, je slaat de spijker op de kop en hebt helemaal gelijk in deze!

  Echter ben ik van mening dat we van de spelers en kwaliteiten wat we op dit moment hebben veel meer vastigheid mogen verwachten. De meeste zijn gekomen van grotere clubs en hebben verschillende top opleidingen gevolgd. Hoe kan het dat deze jongens zo wisselvallig presteren bij ons Roda? Verder ben ik van mening dat het niet zo zeer onze aanval is wat het probleem is maar eerder het middenveld/verdediging en keep. Ik zou het vervolgens even hier toelichten:

  Middenveld is gewoon te licht, er is geen echte 6 gekomen. Sieben zit zeker potentie in maar is niveau KKD, nog te wisselvallig maar wel een leuke speler om na te kijken! Hartjes zit aan het begin van z’n carriere, maakt nog beginnersfouten en is geen daadkrachtige middenvelder. Bijleveld heeft me niet positief maar ook niet negatief beïnvloedt ik weet nog niet goed wat ik van deze speler kan vinden hij lijkt me als die fit is wel een middenvelder om op het veld te laten staan ingv voor de winterstop periode. Vossebelt tjah, doet z’n taak maar is verouderd is momenteel ook het niveau KKD meer zit er niet in.

  Verdediging is verbeterd maar nog lang niet waar het hoort te zijn, Douglas heeft een top jeugdopleiding gehad en wat me positief opvalt is dat die iedere wedstrijd beter presteert zou wel eens een leuke aanwinst dit seizoen kunnen blijven. Roseler is een ervarenkracht en een van de weinige die consiquent is, maakt amper fouten en zou wat mij betreft altijd basis moeten zijn helaas jammer dat die nu een blessure heeft. Joppen is verouderd, presteert degelijk maar eigenlijk hebben we hier een verdediger van hoger niveau nodig. Als laatste Reith, ja die valt me wel behoorlijk tegen heeft veel wedstrijden al voor tegendoelpunten gezorgd en wat mij betreft kan Takidine op deze plek de kans krijgen! Over Ted van de Pavert, Lambrix en Barak, Mayer kan ik weinig zeggen deze mannen hebben weinig minuten gemaakt beide Roda tot nu toe. Al lijkt me wel dat van deze 4 Mayer nog het beste kan door ontwikkelen en groeien binnen Roda, hoop dat die dat waar gaat maken!

  De keepers, Rody de Boer flaterde er op los vorig seizoen en ook in de laatste wedstrijd waar die vaste keeper was deed die het niet geweldig. Desondanks heeft die wel vaker een clean sheet gepakt en van mij zou die weer de kans mogen hebben op doel, hij heeft er een paar weken uit gelegen aangezien die gepasseerd is dus ik denk dat die nu sterker terug komt! Geef hem weer de kans en hopelijk blijft het een sterke basis keeper dit seizoen!
  Moritz, een talent volgens de duitse media. Ik moet eerlijk zeggen dat deze keeper me nog totaal niet overtuigd, hij blundert hier en daar heeft wel de rust aan de bal maar je kan iedere wedstrijd wel een tegengoal verwachten! Dit komt uiteraard ook door de verdediging maar het is ook geen vaste keeper die punten voor ons kan winnen.

  Kortom conclusie, aankopen in de achterste linie’s en het middenveld zijn wat mij betreft niet goed geweest dit seizoen en had beter gekund! Hadden we daar een paar veranderingen in gehad hadden we voor de bovenste plekken mee gespeeld. Hier heeft Dhr. Streppel gegokt en in verloren, ik zeg niet dat de aanwinsten slecht zijn maar met het budget wat er was hadden we hier andere spelers kunnen halen. Nu is het natuurlijk ook wel makkelijk praten voor mij, wat ik hoop is dat we in de winterstop een sterkte verdediger er bij halen en een middenvelder. De aanval is wat mij betreft prima en ik zie daar een top KKD/Eredivisie aanval in.

  Dit was mijn mini verslagje, Lennard bedankt voor het schrijven van dit artikel!

  Geliked door 1 persoon

 2. Duidelijk verhaal en helemaal mee eens! Mooi geschreven Lennard en hopelijk komt dit ook zo uit. Streppel raus is ook voor mij te kort door de bocht op dit moment, maar dat er iets moet gebeuren lijkt me duidelijk. Krijgt Streppel de groep nog gemotiveerd? Is de chemie er nog? Daar heb ik mijn twijfels bij. Instelling van de spelers liet te wensen over tegenover de zwakke broeders Telstar en Top Oss. Mag nooit gebeuren in deze competitie.

  Geliked door 1 persoon

 3. De voorhoede is erg goed maar functioneert niet, het samenspel is echt niet in orde de buitenspelers denken dat ze alleen moeten voetballen en dan doen de middenvelders met hun middelmatige voetbal kennis ook nog een duit in het zakje en krijgt Vente veel te weinig ballen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s