EEN AUTO GEKOCHT MAAR TÓCH NIET ZO TEVREDEN

Recentelijk hebben meerdere mensen zich bij mij gemeld met het verhaal dat zij niet tevreden zijn over een auto die zij onlangs gekocht hebben. De auto vertoont bijvoorbeeld vrij snel na de aankoop bepaalde gebreken die niet bij hen bekend waren op het moment van de aankoop. Natuurlijk is dit vet balen, maar je hoeft niet met lege handen achter te blijven. Onlangs heeft een verkopende partij mijn cliënt namelijk een schadevergoeding betaald nadat bleek dat de geleverde auto niet aan de verwachtingen voldeed. Je hoeft je er dus niet zomaar bij neer te leggen. Ik zal je uitleggen waarom.

De consumentenbescherming van Boek 7

Allereerst is het van belang om na te gaan of de auto is gekocht van een professionele garage of van een particulier persoon. Ik zal mij in deze blog beperken tot de aankoop van een auto bij een professionele partij. Indien je de auto namelijk hebt gekocht van een professionele garage is er sprake van consumentenkoop. De wetgeving over consumentenkoop valt te vinden in boek 7 van ons Burgerlijk Wetboek. Zo bepaalt artikel 7:17 lid 2 BW dat een zaak (lees: auto) niet aan de overeenkomst beantwoordt indien deze niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten.

De koper mag verwachten dat de auto de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen. Als koper heb je wel een onderzoeksplicht. Je moet dus de auto dus zelf goed bekijken en informeren naar eventuele gebreken. Als leek weet je echter niet alles. Ook als ikzelf een garage binnenloop kunnen ze mij aan alle kanten belazeren en ik zou het niet doorhebben, bij wijze van spreken. Op de garage rust dan ook een mededelingsplicht. Dat houdt in dat de verkoper jou alles moet vertellen over de auto wat hij weet (én wat hij behoort te weten).

car sale.gif

Wat kon je nu eigenlijk verwachten?

Bij de beoordeling van de vraag of de gekochte auto aan de overeenkomst beantwoordt wordt gekeken naar alle omstandigheden van het geval. Je kunt dan denken aan onder andere de aanschafprijs, het aantal kilometers en de keuringsrapporten. Om de consument enigszins tegemoet te komen qua bewijslevering zorgt artikel 7:18 lid 2 BW voor een vermoeden: de auto heeft bij aflevering niet aan de overeenkomst beantwoord indien het gebrek zich binnen een termijn van zes maanden na aflevering openbaart. Dit neemt niet weg dat de verkopende partij ook aansprakelijk kan zijn voor gebreken die zes maanden zijn ontdekt. Het is allemaal vrij casuïstisch.

Ben je niet tevreden met jouw pas gekochte auto? Dan heb je een aantal opties. Je kunt de verkoper bijvoorbeeld sommeren om de auto deugdelijk te repareren zodat hij alsnog aan jouw verwachtingen voldoet, maar je kunt de overeenkomst ook ontbinden en schadevergoeding eisen. It’s all up to you. Heb je daar hulp bij nodig? Hit me up. Zoals je ziet ben ik niet ingegaan op particuliere koop. Ook als je daarover vragen hebt kun je bij mij terecht.

car sale 2

Lennard Pelzer

Een reactie op “EEN AUTO GEKOCHT MAAR TÓCH NIET ZO TEVREDEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s