EEN AUTO GEKOCHT MAAR TÓCH NIET ZO TEVREDEN

Recentelijk hebben meerdere mensen zich bij mij gemeld met het verhaal dat zij niet tevreden zijn over een auto die zij onlangs gekocht hebben. De auto vertoont bijvoorbeeld vrij snel na de aankoop bepaalde gebreken die niet bij hen bekend waren op het moment van de aankoop. Natuurlijk is dit vet balen, maar je hoeft niet met lege handen achter te blijven. Onlangs heeft een verkopende partij mijn cliënt namelijk een schadevergoeding betaald nadat bleek dat de geleverde auto niet aan de verwachtingen voldeed. Je hoeft je er dus niet zomaar bij neer te leggen. Ik zal je uitleggen waarom.

De consumentenbescherming van Boek 7

Allereerst is het van belang om na te gaan of de auto is gekocht van een professionele garage of van een particulier persoon. Ik zal mij in deze blog beperken tot de aankoop van een auto bij een professionele partij. Indien je de auto namelijk hebt gekocht van een professionele garage is er sprake van consumentenkoop. De wetgeving over consumentenkoop valt te vinden in boek 7 van ons Burgerlijk Wetboek. Zo bepaalt artikel 7:17 lid 2 BW dat een zaak (lees: auto) niet aan de overeenkomst beantwoordt indien deze niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten.

De koper mag verwachten dat de auto de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen. Als koper heb je wel een onderzoeksplicht. Je moet dus de auto dus zelf goed bekijken en informeren naar eventuele gebreken. Als leek weet je echter niet alles. Ook als ikzelf een garage binnenloop kunnen ze mij aan alle kanten belazeren en ik zou het niet doorhebben, bij wijze van spreken. Op de garage rust dan ook een mededelingsplicht. Dat houdt in dat de verkoper jou alles moet vertellen over de auto wat hij weet (én wat hij behoort te weten).

car sale.gif

Wat kon je nu eigenlijk verwachten?

Bij de beoordeling van de vraag of de gekochte auto aan de overeenkomst beantwoordt wordt gekeken naar alle omstandigheden van het geval. Je kunt dan denken aan onder andere de aanschafprijs, het aantal kilometers en de keuringsrapporten. Om de consument enigszins tegemoet te komen qua bewijslevering zorgt artikel 7:18 lid 2 BW voor een vermoeden: de auto heeft bij aflevering niet aan de overeenkomst beantwoord indien het gebrek zich binnen een termijn van zes maanden na aflevering openbaart. Dit neemt niet weg dat de verkopende partij ook aansprakelijk kan zijn voor gebreken die zes maanden zijn ontdekt. Het is allemaal vrij casuïstisch.

Ben je niet tevreden met jouw pas gekochte auto? Dan heb je een aantal opties. Je kunt de verkoper bijvoorbeeld sommeren om de auto deugdelijk te repareren zodat hij alsnog aan jouw verwachtingen voldoet, maar je kunt de overeenkomst ook ontbinden en schadevergoeding eisen. It’s all up to you. Heb je daar hulp bij nodig? Hit me up. Zoals je ziet ben ik niet ingegaan op particuliere koop. Ook als je daarover vragen hebt kun je bij mij terecht.

car sale 2

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

6 reacties op ‘EEN AUTO GEKOCHT MAAR TÓCH NIET ZO TEVREDEN

 1. Hallo,
  Ik heb een nieuwe auto gekocht in januari. Al in de eerste week bleek de auto gebreken te vertonen. De garage gaf aan dat het software matig is. Updaten heeft niet geholpen. Na vele pogingen om het op te lossen heeft de dealer erkend dat de fabriek op de hoogte is dat 5% van deze nieuwe autos deze mankementen hebben. Hierom hebben zij een nieuwe software systeem moeten ontwikkelen. Deze zou 15 april uitkomen en daarmee zou alles opgelost zijn. Nu blijkt dat de nieuwe software gebreken heeft, waardoor de proef auto waar ze de software op geïnstalleerd hebben totaal zwat ging. Volgens de dealer is de fabriek nu bezig om dit weer op te lossen.
  Ondertussen heb ik nu al 3,5 maanden een ondeugdelijke auto en geen echte vooruitzicht op verbetering.
  Ik heb de garage een termijn gesteld van 15 april en vragen gesteld hoe zij het probleem zouden oplossen als zou blijken dat de software niet zou werken of dat de problemen zouden blijven.
  Mij is medegedeeld dat ze met mij in gesprek willen blijven, maar verwachten dat alles na 15 april opgelost zou zijn.
  Nu op 22 april is dit niet gebleken, ik heb de dealer gebeld en zij gaven aan (vroegen) of ik nog even geduld wilde hebben.

  Mijn vraag,
  Zou u mij kunnen helpen? Ik wil nl uit deze impasse, of de auto moet op korte termijn deugdelijk zijn, of ik moet een andere nieuwe auto krijgen (zelfde waarde en opties) die deze gebreken niet heeft of ik moet de auto terug kunnen geven en mijn geld terug ontvangen.

  Like

 2. Goede middag ik heb een mijn auto ingerolen op een andere auto mijn auto heefd de auto bedrijf ingenomen voor 35500duizend euro ik moest 12000 duinzend euro boven op geven dus ik heb 1500 km met de nieuwe auto gereden en nu heb ik motor problemen en de auto is kapot gegaan en de verkoper heefd de auto meegenomen naar de garage om de laten maken maar ik ging hier niet mee akkoord ik vertrouw de auto en de verkoper niet meer ik vroeg me geld en ouwe auto turug hij zij dat die mijn ouwe auto heefd verkocht daarna heb ik gezecht dat ik de contract wil ontbindin dat ik dan we geld turug wil ik heb de auto 29 okt 2021 gekocht en 1500 km mee kunne. Maken daarna ging die kapot tussen deze tijd heb ik ook paar kosten gemaakt zo als beurt apk remblokjes vervangen wat kan ik verwachten wat zijn
  Mijn rechten graag hoor ik het

  Like

 3. Goedemiddag,

  Op 5 april jl een auto gekocht met 1 jaar BOVAG garantie. Al snel na de koop bleek dat na het remmen als de auto tot stilstand gekomen is deze een krakend, peipend geluid maakt. Al diverse keren bij de garage geweest, maar dat heeft niet tot een oplossing geleid. Nu heb ik ze 2 weken geleden een mail gestuurd met het verzoek dit binnen 2 weken op te lossen en als ze het niet kunnen/willen oplossen er een ander gesprek gaat volgen. Nu hebben ze terug gemaild en voor 21 september as een afspraak gemaakt om nogmaals de auto te bekijken. In de mail begonnen ze al te praten over een product eigenschap en dat stelt me niet gerust. Wat kan ik het beste doen als op 21 september blijkt dat de auto nog niet gemaakt is??? Ter info de auto is 3 jaar oud en bij koop een dikke 17.000 km op de teller.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s