GEEF MIJ MAAR DE HELFT!

Mensen die uit elkaar gaan: ik krijg er in mijn praktijk dagelijks mee te maken. Stelletjes die hun leven lang bij elkaar blijven zijn tegenwoordig een zeldzaam verschijnsel. Trouwen is ook een stuk minder populair dan vroeger, al zijn er zeker nog genoeg mensen die in het huwelijksbootje stappen. Voor Yolanthe en Wesley lijkt de magie na acht jaar echter uitgewerkt, al is nog niet duidelijk of zij ook voor de wet gaan scheiden. Quote wist al te melden dat Yolanthe minimaal € 19 miljoen ontvangt als ze zouden scheiden, omdat zij in gemeenschap van goederen zouden zijn getrouwd. Klopt dit wel? En wat betekent trouwen in gemeenschap van goederen eigenlijk? Doen mensen dat nog tegenwoordig? En hoe zit het met Xess Xava? Waar gaat hij wonen? Veel vragen, hier de antwoorden.

JA, IK WIL (MAAR VOOR HOELANG?)

Tja, trouwen. “Wie doet dat tegenwoordig nog?”, hoor ik veel mensen zeggen. Vergis je niet: trouwen blijft voor veel mensen toch de bekroning op hun relatie. Belangrijk is wel om goed te realiseren dat het huwelijk ook juridische gevolgen heeft. Door te trouwen ontstaat in principe automatisch een gemeenschap van goederen, tenzij je de bezittingen of schulden apart wil houden. In dat geval moet je langs de notaris om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen.

alfonso-lorenzetto-703636-unsplash.jpg
“Belangrijk is wel om goed te realiseren dat het huwelijk ook juridische gevolgen heeft.”

Vanaf 1 januari 2018 zijn er wat nieuwe regels gaan gelden. Als je op dit moment trouwt en je stelt geen huwelijkse voorwaarden op, dan trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Alle persoonlijke bezittingen en schulden die je vóór het trouwen had, blijven dan van jou. Bezittingen en schulden die je ná het trouwen krijgt, zijn dan van jullie samen.

Als we aannemen dat Wesley en Yolanthe in algehele gemeenschap van goederen zijn getrouwd (ze trouwden immers in 2010), dan betekent dit dat al hun bezittingen en schulden vermengd zijn geraakt. Het kan zijn dat sommige zaken daar niet onder vallen, bijvoorbeeld een schenking of een erfenis. De rekensom lijkt vrij simpel: het vermogen van Wesley en Yolanthe wordt bij elkaar opgeteld en hun schulden worden daarvan afgetrokken. Het bedrag wat overblijft gaan ze dan delen: geef mij maar de helft! Meer weten over trouwen (of bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap)? Holla at me!

DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST

Uit elkaar gaan is nooit fijn, al helemaal niet als er kinderen bij betrokken zijn. Het is in zulke gevallen extreem belangrijk dat ouders zich goed realiseren dat een vechtscheiding niet de oplossing is. Natuurlijk: emoties spelen een zeer grote rol, al mag het belang van de kinderen nooit vergeten worden. Dat belang staat juist centraal wanneer er gekeken wordt naar kwesties als bijvoorbeeld gezag en omgang of kinderalimentatie. Wesley en Yolanthe zullen hier ook goede afspraken over moeten maken: waar gaat hun zoon Xess Xava wonen? Bij Yolanthe? En hoe vaak ziet hij Wesley dan? Moet Wesley kinderalimentatie betalen? Zo ja, hoeveel euries?

jessica-to-oto-o-562401-unsplash.jpg
“Natuurlijk: emoties spelen een zeer grote rol, al mag het belang van de kinderen nooit vergeten worden.”

Ik heb vorige week al aangekondigd dat ik ‘Lodewijk’ telkens zal gebruiken als voorbeeld. Stel dat mijn cliënt Lodewijk niet wil dat zijn ex-partner omgang heeft met hun kind, omdat zij hem geen alimentatie betaalt. Hij vergeet op dat moment echter dat hun kind recht heeft op omgang met deze ex-partner. En zijn eigen (financiële) belang  dan? Het is mijn taak als advocaat om Lodewijk te vertellen dat hij het belang van zijn kind niet uit het oog mag verliezen. De Gedragscode voor advocaten in het personen- en familierecht bepaalt immers:

4. De advocaat maakt duidelijk dat de belangen en rechten van kinderen in het licht van verantwoordelijk ouderschap – uitstijgend boven het conflict over beëindiging van de relatie – worden behandeld. Financiële belangen worden niet vermengd met andere belangen en rechten van kinderen, waaronder met name het recht op omgang.

Ja, mensen. Mensen worden verliefd en mensen maken kinderen. Mensen planten zich voort en de wereldbevolking groeit en groeit en groeit. Wanneer de liefde voor elkaar stopt, moet de liefde voor onze kinderen onvoorwaardelijk blijven. Onze kinderen hebben niet gevraagd om deze relatiebreuk. Onze kinderen hebben zelfs helemaal niet gevraagd om op aarde gezet te worden. Ze zijn er nu eenmaal: dat is hen overkomen. Onze kinderen verdienen liefde van beide ouders. Onze kinderen mogen nooit de dupe worden en dat staat voorop.

michal-bar-haim-381155-unsplash.jpg
“Wanneer de liefde voor elkaar stopt, moet de liefde voor onze kinderen onvoorwaardelijk blijven.”

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s