OEPS, HEB IK DAT ECHT GEZEGD?

Dit weekend staat voor veel mensen in het teken van carnaval of wintersport: dat betekent zuipen! Ik ben zelf op dit moment in Winterberg samen met mijn vriendin en natuurlijk nuttigen ook wij de nodige alcoholische drankjes. Alcohol zorgt ervoor dat mensen loslippiger worden en dingen doen die ze normaal gesproken achterwege zouden laten. Dat geldt uiteraard ook voor advocaten, al is het voor advocaten toch nèt wat belangrijker om goed te blijven nadenken..

VERTROUWELIJKE INFORMATIE

Advocaten hebben namelijk te maken met een geheimhoudingsplicht. Regel 6 van de Gedragsregels 1992 bepaalt:

De advocaat is verplicht tot geheimhouding; hij dient te zwijgen over bijzonderheden van door hem behandelde zaken, de persoon van zijn cliënt en de aard en omvang van diens belangen.

Het is dus absoluut verboden om vertrouwelijke informatie over cliënten en zaken aan anderen te vertellen. Dat betekent dus ook dat ik het met familie en vrienden niet inhoudelijk over mijn werk kan hebben. Dat neemt echter niet weg dat het tot op zekere hoogte wel mogelijk is om over de advocatuur te vertellen. In dat kader kunnen fictieve namen en omstandigheden worden gebruikt om een interessante zaak uit te leggen. Rechtenstudenten krijgen regelmatig praktijkvoorbeelden voorgeschoteld, bijvoorbeeld via advocaten die een gastcollege geven. Het is uiteraard niet de bedoeling dat student Lodewijk dan vanuit de studiebanken te horen krijgt dat zijn overbuurman wordt verdacht van mishandeling tijdens carnaval…

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

HOE WE HET VANAF NU GAAN DOEN

Ik denk trouwens dat ik de naam Lodewijk vanaf heden vaker zal gebruiken om toch wat meer over het werkveld te kunnen vertellen. Laten we zeggen dat Lodewijk een 50-jarige man is die een nogal vreemde hobby heeft: het voeren van juridische procedures tegen Jan en alleman. Als ik hiermee een Lodewijk tegen de borst stoot dan spijt me dat zeer. Klachten kunnen worden ingediend via mijn Facebook-pagina.

2019-03-02-05.47.01-1.jpg

Terwijl ik deze blog schrijf zit mijn vriendin naast mij te wachten tot we kunnen gaan uiteten. Het schrijven van deze blog heeft mij ervan overtuigd om vanavond misschien één a twee wijntjes minder te nuttigen. We zitten weliswaar in Winterberg, maar het is hier echt compleet overgenomen door Nederlanders. Des te meer reden om niet helemaal van de kaart te raken. Ik wens jullie allemaal een hele fijne carnaval en/of wintersportvakantie. En denk eraan hè. Gedraag jullie! En als jullie je niet gedragen, dan kunnen jullie mij altijd bereiken via 06-37471853. Het eerste gesprek is altijd gratis. Alaaf en auf wiedersehen!

2019-03-02 05.45.47 1.jpg

Lennard Pelzer

Een reactie op “OEPS, HEB IK DAT ECHT GEZEGD?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s