OP BEZOEK BIJ DE ADVOCAAT

“Natuurlijk zal ik graag je advocaat zijn, al hoop ik voor je dat je me nooit nodig zult hebben.” Dat is wat ik altijd zeg tegen mijn vrienden en kennissen die aangeven dat ze ‘voor de rest van hun leven verzekerd zijn van een advocaat’. Het is namelijk niet niks om een advocaat in te schakelen, want je moet in de regel een vrij persoonlijk probleem bespreekbaar maken. Dat kan confronterend zijn, waardoor een eerste ontmoeting met de advocaat best spannend is. Ik probeer mijn cliënten altijd op hun gemak te stellen en goed te luisteren naar hun verhaal. Het belang van mijn cliënt staat immers altijd voorop en onze professionele relatie kan alleen werken als we elkaar écht begrijpen. Je kunt me ten slotte alles vertellen en ik zal het met niemand delen. Gisteren was het de beurt aan rechtenstudenten uit heel Nederland en België om te demonstreren hoe zij dit aanpakken. Aan mij vervolgens de taak om hen te beoordelen. Yep: ik was lid van de jury bij de Abraham de Pinto-competitie 2019. Hoe ze het deden?

ALLEEN MAAR CLIËNTEN

Nadat ik de competitie in 2017 en 2018 zelf organiseerde samen met Jan Willem Nass en Tom Wijen, mocht ik dit jaar plaatsnemen in de jury. Rechtenstudenten kregen de kans om te laten zien hoe zij het ideale cliëntgesprek voeren. Tegenover de studenten zit een échte acteur die van te voren is geïnstrueerd. De acteur komt binnen met een juridisch probleem en de studenten zijn compleet vrij om het gesprek te sturen. De studenten krijgen vooraf slechts een notitie van hun secretaresse, waardoor ze nog niet heel erg veel van de zaak kunnen weten. De cliënt komt binnen en de studenten gaan aan de slag. Deze gespreksvaardigheden die de studenten beoefenen komen in de advocatuur enorm goed van pas, want je staat immers voortdurend in contact met cliënten. Ik kan echt niet eens bijhouden hoeveel cliëntgesprekken ik in één week heb!

Zoals gezegd is de relatie met een cliënt heel erg belangrijk. De cliënt moet zich op zijn/haar gemak voelen en ieder juridisch probleem moet bespreekbaar zijn. Als advocaat is je analytisch vermogen heel belangrijk. Je moet relatief snel kunnen vaststellen wat er nu belangrijk is in de zaak. Het is verder relevant om een gedegen feitenonderzoek te doen, waarna je deze informatie verwerkt en in een juridisch kader plaatst. De cliënt vindt het natuurlijk fijn als er goed geluisterd wordt, maar er moet ook daadwerkelijk iets worden gedaan met de informatie. Je kunt best een toffe kerel zijn om mee te kletsen, maar er moet ook kwaliteit geleverd worden!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

OEFENING BAART KUNST

Een cliënt kan vaak de wildste spookverhalen vertellen, waardoor het aan de advocaat is om het gesprek centraal te houden. Natuurlijk: de feiten moeten boven tafel komen, al zijn niet alle feiten even relevant. Al doende leert men, want ervaring speelt hierbij een grote rol. Hoe meer gesprekken je voert, hoe beter je hierin zult worden. In dat kader is het super goed dat deze studenten meedoen aan deze innovatieve competitie. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen als je een baan ambieert waarbij je veel met cliënten in contact staat.

52596490_380466239404722_262574324584546304_o.jpg
De ‘oude’ en de ‘nieuwe’ organisatie samen bij het slotdiner aan het Museum aan het Vrijthof (v.l.n.r.: ikzelf, Milan Bos, Pieter Nass, Jan Willem Nass en Tom Wijen)

Ik vond het super om weer terug te keren bij de universiteit waar ik vier jaar lang gestudeerd heb. Zoveel bekende gezichten! De dag werd afgesloten met een heerlijk diner: de ideale manier om nog eens goed bij te kletsen met iedereen. Mijn complimenten aan de organisatie die ervoor hebben gezorgd dat alles super goed was geregeld. Ook een dikke shout-out naar alle teams die ontzettend goed hun best hebben gedaan. Ik gun jullie allemaal een fraaie juridische toekomst in de advocatuur!

Ook op mijn Instagram (@LennardPelzer) en mijn Facebook-pagina zal ik content blijven plaatsen. Volg mij en blijf op de hoogte! Zit je met een juridische vraag? Dan kun je mij vinden bij Jegers Advocaten te Heerlen. Contact opnemen kan door te bellen naar 06-37471853 of te e-mailen naar lpelzer@jegersadvocaten.nl.

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s