TIJD VOOR DE TOGA

Afgelopen week had ik twee rechtszaken op het programma: maandag in Maastricht en woensdag in Roermond. Over het algemeen zijn veel cliënten gespannen of nerveus voor zo’n zitting, wat natuurlijk ook goed te begrijpen valt. Als advocaat is het dan ook heel belangrijk dat je precies weet wat er in de zaak speelt en dat je goed bent voorbereid. Je moet de rechter kunnen vertellen hoe het juridisch zit, waarbij je probeert om jouw standpunten zo overtuigend mogelijk te presenteren. Ik zal u vertellen hoe ik mijn zittingen voorbereid en hoe een zitting eigenlijk verloopt. Het is maandagochtend en de wekker gaat: de werkweek is weer begonnen. Tijd om te vlammen, tijd voor de toga!

nathan-dumlao-591067-unsplash.jpg

HET BEGIN VAN EEN NIEUWE WEEK

Ik sta op, kies mijn pak uit en verplaats mij naar de douche. Terwijl ik onder de douche sta ben ik met mijn gedachten eigenlijk al in de rechtszaal. Ik weet wat ik de rechter vandaag ga vertellen. Nadat ik mijn boterhammen heb gegeten, beantwoord ik nog een paar e-mails van cliënten. Een kijkje op de klok leert mij dat het langzaam tijd is om te gaan. Ik heb namelijk met cliënt afgesproken op de rechtbank, zodat we nog genoeg tijd hebben om even te kletsen voor de zitting.

Oké, niet vergeten: mijn toga, aktetas, schrijfmap, favoriete pen, telefoon, portemonnee, autosleutels, boterhammen en natuurlijk het dossier. Ik stap in de auto en rijd richting Maastricht. Here we go.

Eenmaal gearriveerd bij de rechtbank dien ik mij te melden bij de bode. Ik laat weten dat ik er ben en de bode noteert het, waarna hij mij laat weten dat mijn cliënt zich ook al heeft aangemeld. Nu is het tijd om naar de advocatenkamer te gaan: de plek waar advocaten hun spullen achterlaten en zich eventueel nog voorbereiden. Ik hang mijn jas op, trek mijn toga aan en loop naar mijn cliënt. We praten over de zaak, ik maak mijn laatste aantekeningen en we wachten tot de zitting kan beginnen.

helloquence-51716-unsplash.jpg

DE ZITTING GAAT BEGINNEN

Ik loop samen met cliënt de zittingszaal binnen en we nemen plaats. De rechter opent de zitting, hij introduceert de zaak, ik werp een blik op mijn aantekeningen en krijg het woord van de rechter. Ik vertel mijn verhaal, waarna de andere advocaat ook nog aan het woord komt. Tot slot stelt de rechter nog vragen aan cliënt en aan de wederpartij. Nadat iedereen zijn zegje heeft gedaan laat de rechter ons weten dat hij over een paar weken schriftelijk uitspraak zal doen.

Zo gaat dat dan. Zittingen zijn er in alle soorten en maten. De ene zitting duurt langer dan de andere, de ene zitting is weer wat spannender dan de andere. Er is natuurlijk ook een groot verschil tussen het strafrecht en het privaatrecht of bestuursrecht. Maar welke zitting het ook betreft: als advocaat dien je goed voorbereid te zijn. Dat neemt ook een deel van de ‘spanning’ weg. Als je weet wat je wilt zeggen, wat heb je dan nog te vrezen? Je moet er als advocaat in ieder geval voor zorgen dat je geen steken laat vallen. Nadat ik de zitting met cliënt heb geëvalueerd loop ik richting de uitgang en wens ik de medewerkers van de rechtbank nog een fijne dag. Cliënt is blij met het verloop van de zitting en gaat weer richting huis.

En ik?

Ik ben op de A76 aan het cruisen richting ons kantoor te Heerlen terwijl ik met mijn hoofd al bij de volgende zaak zit.

xan-griffin-598256-unsplash.jpg

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Ook op mijn Instagram (@LennardPelzer) en mijn Facebook-pagina zal ik content blijven plaatsen. Volg mij en blijf op de hoogte! Zit je met een juridische vraag? Dan kun je mij vinden bij Jegers Advocaten te Heerlen. Contact opnemen kan door te bellen naar 06-37471853 of te e-mailen naar lpelzer@jegersadvocaten.nl.

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

Een reactie op “TIJD VOOR DE TOGA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s