WAT ZIJN DE REGELS OMTRENT SJNOEF?

Coke, sosa of #sjnoef: ieder heeft zo zijn eigen benaming voor cocaïne. Vrijwel iedereen weet dat het opzettelijk aanwezig hebben van cocaïne strafbaar is, maar toch lijkt dit voor veel mensen die uitgaan niet eens zoveel uit te maken. Hoeveel gram mag je nu eigenlijk op zak hebben? Of mag je helemaal niets op zak hebben?
In samenwerking met MadLipz Parkstad.

sjnoef1

Het NRC berichtte al eerder dat het gebruik van cocaïne in Amsterdam de gewoonste zaak van de wereld lijkt, maar ook in ons Parkstad is sjnoef geen onbekende. Naast alle mogelijke gezondheidsrisico’s kleven er echter ook juridische risico’s aan het witte poederstofje. Cocaïne staat namelijk op Lijst I van de Opiumwet en wordt daarom beschouwd als harddrugs. Het is krachtens artikel 2 van de Opiumwet dan ook (onder andere) verboden om cocaïne te importeren naar Nederland, om het te exporteren naar het buitenland, om het te maken, om het te verkopen en om het op zak te hebben.

sjnoef3
Een deel van de Sjnoef-merchandise van MadLipz Parkstad

Er is natuurlijk wel een groot verschil tussen het grootschalig dealen van cocaïne en een puntje nemen op de WC van de lokale discotheek. Als we kijken naar artikel 10 van de Opiumwet dan komen we achter de verschillende strafmaten. Indien je de lokale dealer bent en je wordt betrapt met een grote dosis cocaïne op zak dan kun je gestraft worden met een gevangenisstraf van ten hoogste 8 jaren of een geldboete van maximaal € 82.000,–.

Als je een kleine hoeveelheid op zak hebt voor eigen gebruik, dan kun je worden gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of een geldboete van maximaal € 8200,–. Het gaat hier wel telkens om maximumstraffen. In de praktijk zal veelal aansluiting worden gezocht bij bijvoorbeeld de LOVS-oriëntatiepunten, waarvan rechtbanken en gerechtshoven in Nederland gebruik maken. Dit zijn oriëntatiepunten voor straftoemeting.

sjnoef3

Het is dus van belang of je veel of weinig cocaïne op zak hebt. Ook maakt het uit wat je van plan bent: is het voor eigen gebruik of ben je aan het dealen? Beide gevallen zijn in ieder geval strafbaar, dus je neemt hoe dan ook een risico als je met deze drugs in aanraking komt. Maar wat is ‘veel’? In 2013 oordeelde de rechter dat 1,12 gram cocaïne in ieder geval niet kon worden gezien als een ‘gebruikershoeveelheid’. Dit zal ook telkens afhangen van de concrete omstandigheden van het geval. Een uitstapje naar het bestuursrecht leert ons dat de Raad van State geoordeeld heeft dat woningen al voor bepaalde tijd gesloten kunnen worden bij het aantreffen van meer dan 0,5 gram sjnoef. Het strafrecht en het bestuursrecht kunnen naast elkaar lopen. Het is niet zo dat de één de ander uitsluit.

IMG-20180917-WA0038.jpg
Samen met Bjorn Jegers in het MadLipz Parkstad ‘Sjnoef-shirt’

Het gebruik van sjnoef is natuurlijk je eigen keuze, maar denk goed na over alle mogelijke juridische (en medische) gevolgen. Ben je betrapt door de politie, heb je behoefte aan advies of wil je meer weten? Neem dan contact op met Jegers Advocaten via info@jegersadvocaten.nlof bel naar 045-5743927. Dit blogbericht is geschreven in samenwerking met onze vrienden van MadLipz Parkstad. Check hun Facebook-pagina via deze link en volg ze voor meer sjnoef-videos!

Schermafbeelding 2018-10-25 om 13.06.14
Ga naar de Facebook-pagina via http://www.facebook.com/lennardpelzer
Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s