RECHT VOOR IEDEREEN

Iedereen zal op een bepaald moment in zijn leven onrechtvaardig behandeld worden. Vaak kun je dit negeren, maar op sommige moment is er simpelweg geen andere optie: je moet naar de rechter om je gelijk te halen en daarom wil je een advocaat. Maar hoe ga je die peperdure advocaat betalen?

MONEY TALKS
Ik heb mij zelf vaak afgevraagd hoe iemand die leeft van een bijstandsuitkering in hemelsnaam een advocaat zou kunnen betalen. Er gaan allerlei spookverhalen rond over het salaris van een advocaat, maar deze mensen hebben toch ook het recht om verdedigd te worden? Allereerst is het natuurlijk niet zo dat iedere advocaat in een dikke Mercedes rondrijdt met een gouden Rolex om zijn pols. Net als in iedere andere beroepstak zal de advocaat hard moeten werken om op termijn veel geld te kunnen verdienen.

money.gif

GEFINANCIERDE RECHTSBIJSTAND
In Nederland hebben we de Wet op de rechtsbijstand voor mensen die het financieel niet kunnen opbrengen om een advocaat uit eigen beurs te betalen. Artikel 12 uit deze wet stelt – met andere woorden – dat rechtsbijstand uitsluitend wordt verleend ter zake van Nederlanders die minder dan €26.900,– bruto per jaar verdienen. Als je met iemand een gemeenschappelijke huishouding hebt dan geldt de norm van € 38.000 voor jullie samen.

Je betaalt een eigen bijdrage afhankelijk van hoeveel je nu precies verdient. Dit varieert van € 196,– in de laagste inkomensgroep tot € 823,– voor de hoogste inkomensgroep. Voor zaken binnen het personen- en familierecht zijn deze bedragen nog iets hoger. Een volledig overzicht kun je hier vinden. Een leuk feitje: Moszkowicz Advocaten werkt in beginsel op basis van een uurtarief, afhankelijk van het rechtsgebied, het belang en de complexiteit van de zaak variërend van € 195,00 tot € 265,00 exclusief BTW.

sue me.gif

ONTEVREDEN
De advocaat gaat vervolgens met jouw zaak aan de slag en afhankelijk van de soort zaak (strafzaak, echtscheiding of bijvoorbeeld een aanvraag voor vergunning) krijgt hij punten. Vaak geldt het adagium: hoe moeilijker de soort zaak, hoe meer punten je kunt verdienen. De advocaat krijgt deze punten vervolgens uitbetaald door de Staat: de Raad voor Rechtsbijstand. Enige tijd is er door veel sociale advocaten geklaagd over de bezuinigingen op deze gefinancierde rechtsbijstand en dit heeft vervolgens geleid tot een staking (twee weken geleden) en Kamervragen. Een ontwikkeling die we dus in de gaten moeten houden. Daarover kun je meer lezen in dit artikel.

Heb je ook een (juridisch) probleem en ben je opzoek naar advies? Maak dan altijd een vrijblijvende afspraak om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Dat kan bijvoorbeeld door mij een bericht te sturen of te mailen naar info@jegersadvocaten.nl. Je kunt ook bellen naar 045-5743927. Samen kijken wij dan of jouw zaak toevoegwaardig is!

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s