DEMOCRATIE ALS CADEAU

De campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn in volle gang en dat valt eigenlijk ook niet echt te missen. Je zult vast wel iemand op je Facebook en/of LinkedIn hebben die zich met volle overgave belooft in te zetten voor jouw gemeente. Op woensdag 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen: noteer het maar in je agenda en zorg dat je in ieder geval gaat stemmen.

Populariteit
De opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 was 81%, terwijl het opkomstpercentage voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 slechts 54% bedroeg. Natuurlijk trekken Rutte, Wilders, Klaver en Pechtold meer aandacht dan jouw overbuurman die graag in de gemeenteraad zou willen plaatsnemen. Ze komen op televisie, voeren landelijk campagne en bereiken een enorm grote groep mensen. Het belang van de gemeenteraadsverkiezingen dient echter niet uit het oog te worden verloren. De gemeenteraadsleden die wij samen verkiezen, zullen uiteindelijk de koers van de gemeente bepalen. En dan hebben we het over beslissingen die jou en mij direct zullen raken.

vote1

Bezigheden
Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad, artikel 125 Grondwet. De raad bepaalt de hoofdlijnen van het beleid en houdt toezicht op de uitvoering ervan. Ze nemen onder andere beslissingen over onderwerpen als ruimte & bereikbaarheid, milieu & duurzaamheid, leefomgeving, veiligheid & openbare orde, jeugd & onderwijs, maatschappelijke ondersteuning, werk & inkomen, lokale economie, cultuur en sport. Ze bepalen de visie en het beleid waar jij als burger direct mee te maken zult krijgen in de gemeente. Het is dus enorm belangrijk dat je stemt op iemand die jouw belangen het beste zal behartigen. Dat kan bijvoorbeeld door op iemand van een landelijke partij te stemmen of anderzijds op iemand van een lokale partij. Van de landelijke partijen zul je waarschijnlijk weten hoe ze denken (links of rechts), maar ieder individu die zich verkiesbaar stelt heeft toch weer zijn eigen specifieke aandachtspunten. Lokale partijen zijn vaak minder bekend, maar hoeven geen rekening te houden met een overkoepelend orgaan in Den Haag.

Jongeren
De kloof tussen politiek en burgers is nog altijd erg groot. Tegenwoordig is het steeds moeilijker om jongeren te enthousiasmeren voor de politiek. Het is echter van groot belang dat jongeren betrokken blijven. De jeugd heeft de toekomst en het zijn de jongeren die ons land in de toekomst zullen besturen. Aan politieke partijen is het daarom de taak om jonge mensen te rekruteren, selecteren en op te leiden voor de grote verantwoordelijkheid die hen te wachten staat. Van de landelijke politieke partijen heeft het CDA de meeste jongeren op de lijsten van de gemeenteraadsverkiezingen staan. Zo doen talenten als Marieke Nass (Gulpen-Wittem) en Niklas Wiertz (Kerkrade) mee aan de lokale verkiezingen op 21 maart aanstaande.

Stemwijzer
Hoe bepaal je nu op wie je moet stemmen? Laat me je helpen door een aantal tips te geven. Ga allereerst na of er mensen zijn die je (persoonlijk) kent en zich verkiesbaar hebben gesteld voor de verkiezingen. Kijk of zij in jouw politieke straatje passen en vraag ze eventueel om uitleg over de standpunten. Het voordeel van iemand kennen is ook dat je gemeentelijke problemen makkelijker bij ze kenbaar kunt maken als zij in de gemeenteraad zouden komen. Ken je niemand of heeft die ene persoon in jouw netwerk niet dezelfde visie als jij? Ga dan op zoek naar die kandidaat die dit wel heeft. Vaak zullen ze zichzelf wel bekend maken op sociale media, maar je zou ook navraag kunnen doen bij vrienden en familie.

Maak gebruik van je recht om te stemmen en bepaal de koers die jouw gemeente gaat varen. Er zijn in het verleden wel eens tijden geweest dat mensen maar al te graag wilden stemmen, maar het simpelweg niet mochten. Democratie is een cadeau dat we ook nu weer in ontvangst mogen nemen. Gaan stemmen is daarvoor het bedankje.

vote2.gif

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Niklas Wiertz. Niklas doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Kerkrade namens het CDA. Benieuwd naar zijn standpunten? Bekijk zijn Facebook-pagina Niklas Wiertz voor Kerkrade.

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s