FACEBOOK ALS UITLAATKLEP

Je bent boos op iemand en je moet ergens je frustratie kwijt: we kennen het allemaal wel. Normaal zou ik je adviseren om te gaan sporten. Hardlopen, boksen, noem het maar op. Wat je echter niet moet doen is Facebook gebruiken om uitgebreid te beschrijven hoe onaardig (= nog zacht uitgedrukt) je die persoon vindt. Voor je het weet sta je namelijk voor de rechter.mad.gif
Zo was ik laatst aanwezig bij een zitting waar de verdachte zich dus klaarblijkelijk schuldig had gemaakt aan het beledigen van een ander via Facebook. Hij noemde de betreffende persoon niet eens bij naam, maar aan de hand van bepaalde omschrijvingen was het volgens de rechter toch vrij duidelijk om wie het zou gaan. Verdachte gebruikte woorden als “arrogante, rancuneuze kut kerel” en dit was genoeg om de verdachte te veroordelen tot een voorwaardelijke geldboete van €500,– met een proeftijd van twee jaar. Met andere woorden: als verdachte binnen twee jaar een willekeurig strafbaar feit pleegt, dan dient hij deze boete alsnog te betalen. Daarnaast komt dit ook te staan op je justitiële documentatie. Belediging wordt strafbaar gesteld in artikel 266 van het Wetboek van Strafrecht:

Elke opzettelijke belediging die niet het karakter van smaad of smaadschrift draagt, hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan, wordt, als eenvoudige belediging, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.

Wellicht is het je niet ontgaan, maar enige tijd hebben een hoop mensen Sylvana Simons beledigd. Niet alleen zal zij in het dagelijks leven veel last hebben gehad van beledigingen, maar vooral ook via Facebook. De volgende reactie was aanleiding genoeg voor het Openbaar Ministerie om over te gaan tot vervolging van verdachte:

Hahahaha..het OM gaat de negatieve reacties tegen die stinkhoer onderzoeken..wedden dat die hersenloze slet gelijk gaat krijgen terwijl zij zelf de discriminatie in stand houdt..dus al wat er gezegd en geschreven word is ze zelf schuldig aan….in Nederland word alleen de blanke gediscrimineerd want de rest mag alles zeggen…oprotten met zulke mensen!!!!!

regret.gif

Verdachte werd schuldig bevonden van het beledigen van Sylvana Simons via Facebook en de rechter veroordeelde verdachte tot een onvoorwaardelijke geldboete van € 200,– . Al met al kunnen we concluderen dat het beledigen via Facebook zeer zeker strafbaar is en je kunt ook daadwerkelijk vervolg worden. Er zijn bepaalde aspecten die kunnen meewegen bij het bepalen van de hoogte van het bedrag en het al dan niet opleggen van (on)voorwaardelijkheid: waarom werd beledigd, heeft de dader spijt betuigd, is de dader aanwezig bij de zitting etc. Mijn advies luidt: tel tot 10 voordat je iets op Facebook zet en blijf heel goed nadenken. Vrede op aarde.

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

2 reacties op ‘FACEBOOK ALS UITLAATKLEP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s