HOE WORD JE GELUKKIG?

We hebben 2017 afgesloten en inmiddels zijn we een week in het nieuwe, onbekende 2018. Ik hoop dat jullie allemaal een fijne jaarwisseling hebben gehad en dat jullie er alles aan willen doen om 2018te laten slagen. Voor mij persoonlijk staat december altijd in het teken van bezinning: ben ik een goed mens geweest? Wat zou ik beter kunnen doen? Maar vooral: ben ik gelukkig?

2017 was – wat betreft mijn blog – zeker een succesvol jaar met 25.000 views en ruim 17.000 bezoekers. Ook in 2018 zal ik jullie proberen te vermaken met interessante berichten en het leek me interessant om te beginnen met die ene vraag: hoe wordt men nu écht gelukkig? Nu, aan het begin van 2018, hebben we weer onze goede voornemens dus dit is het ideale moment om een bepaalde structuur te creëren voor jouw geluk. Ik zocht even rond en vond een interessant artikel over The 6 Human Needs.

happy1

Er is een theorie die stelt dat er 6 kernbehoeftes bestaan die de mens nodig heeft om een stabiel en gelukkig leven te leiden. In principe zouden we dus constant op zoek moeten naar manieren om deze 6 kernbehoeftes zo goed mogelijk in te vullen. Ik geloof dan ook dat je geluk zelf creëert en dat het niet zomaar op je pad zal komen.

1. ZEKERHEID: We hebben allemaal bepaalde zekerheden in ons leven nodig. Dingen waar we op kunnen terugvallen. Structuur. Het is onze behoefte om de controle te hebben en te weten wat er hierna komt, zodat we ons veilig kunnen voelen. Het is de behoefte aan basiscomfort, de behoefte om pijn en stress te vermijden, en ook om genot te creëren. Onze behoefte aan zekerheid is een overlevingsmechanisme. Het beïnvloedt hoeveel risico we bereid zijn te nemen in het leven: wat betreft banen, investeringen en in relaties. Hoe groter de behoefte aan zekerheid, hoe minder risico je bereid bent te nemen.

2. BETEKENIS:  We willen ons allemaal belangrijk, speciaal, uniek of nodig voelen. Sommigen krijgen het door miljarden dollars te verdienen of door academische diploma’s te behalen. Als je veel geld uitgeeft kun je je belangrijk voelen, maar dat kan ook als je minder geld uitgeeft. Je kunt het ook bereiken door bijvoorbeeld een gigantisch Instagram-account te creëren. We willen iemand zijn in deze wereld. Iemand met betekenis.

3. ONZEKERHEID: We willen niet alleen maar afhankelijk zijn van zekerheden. We willen ons ook anders voelen. Uitgedaagd. We willen (soms) risico nemen. Vreugde en verdriet ervaren. Hou je van verrassingen? De meeste mensen zullen ja antwoorden, maar vergeet niet dat verrassingen ook nadelig kunnen zijn. Onprettige verrassingen worden ook vaak simpelweg problemen genoemd. Het zijn onzekerheden die ons leven spannend houden.

4. VERBINDING: We hebben allemaal de behoefte om liefde te voelen. Verbinding. Is het geen partner, dan is het wel een beste vriend. We willen verbondenheid. Passie voelen. Saamhorigheid. Warmte voelen, verlangen naar liefde. We streven allemaal naar verbinding en willen altijd ergens bij horen.

5. PROGRESSIE: Groeien. We hebben de behoefte om onszelf constant te ontwikkelen. We willen leren, vooruitgang boeken, promotie maken, uitbreiden, sterker worden en onszelf verrijken met nieuwe ontwikkelingen die bijdragen aan de groei van ons als persoon. Stilstaan is geen optie voor ons, we willen vooruit. Of dat nu in de sportschool is of op de werkvloer: progressie is belangrijk.

6. BIJDRAGEN: Het klinkt misschien afgezaagd, maar het geheim van ons leven is geven. Het draait niet om het individu, maar om het geheel van alle mensen. Wat is het eerste wat je doet als je goed nieuws krijgt? Je deelt het met je dierbaren. We willen iets bijdragen aan de wereld. Onze stempel drukken. Laten weten dat we actief zijn geweest op deze aardbol. En bovenal: dat we gelukkig waren.

Tip: Het geheim van het leven is geven.

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s