ONZE PRESTATIEMAATSCHAPPIJ EN HAAR GEVOLGEN

Iedere student zit wel eens minder goed in zijn vel. Dat kan zich op verschillende manieren uiten: van faalangst, uitstelgedrag en problemen met plannen, tot eetproblemen, stress, somberheid of zelfs depressie. Herken jij jezelf of anderen hierin? Je bent absoluut niet de enige.

stress

Onlangs verscheen een artikel over studente Mirte die aangaf dat de helft van de studenten op haar universiteit last heeft van stress en faalangst. Dit is in onze huidige prestatiemaatschappij een steeds groter probleem. 78 procent van studenten ervaart de prestatiedruk als ‘hoog’. Er wordt ons ingefluisterd dat je pas succesvol zult worden wanneer je een diploma op zak hebt en deze druk wordt eigenlijk al gecreëerd vanaf het moment dat je moet kiezen voor de juiste studie. Met het afschaffen van de basisbeurs is de onzekerheid voor studenten nog veel groter geworden. Studenten zijn bang om de verkeerde keuze te maken en voelen zich dan ook logischerwijs onzeker. Er werd gehoopt dat de nieuwe regering dit besluit zou omdraaien, maar onlangs werd duidelijk dat de basisbeurs niet terug zal keren. In mijn ogen onbegrijpelijk.

“Het leenstelsel vergroot niet alleen de drempel om te gaan studeren, het vergroot ook de ongelijkheid in de samenleving.”

Voorzitter Lotte Schipper van het CDJA noemt het ontbreken van de basisbeurs in het regeerakkoord een ‘grote teleurstelling’.

student life

Het is niet gek dat studenten dus vanaf het begin van hun studie al onzeker en onrustig zijn. Wanneer een student een tentamen niet haalt of een te hoge studiedruk heeft, zal deze negatieve gemoedstoestand alleen maar groter worden. En dan hebben we nog niet eens gesproken over persoonlijke omstandigheden buiten de studie om die van invloed kunnen zijn. Het is enorm belangrijk dat studenten de mogelijkheid wordt geboden om  te praten over deze problemen en gezamenlijk met de onderwijsinstelling te werken naar een gezonde basis om de studie succesvol af te ronden. De onderwijsinstelling heeft mijns inziens hier zeker een zorgplicht.

Iets wat veel mensen (nog) niet weten is dat studenten van Maastricht University hulp kunnen krijgen van studentpsychologen. Weet je niet precies wat er mis is? Heb je behoefte aan hulp om aan je problemen te werken? Blijf er dan zeker niet mee rondlopen. Een eerste gesprek met de studentpsychologen is altijd oriënterend zodat je meer inzicht in je probleem krijgt. Soms is één gesprek voldoende om je weer op gang te helpen, soms zijn enkele vervolggesprekken zinvol. Kijk eerst naar de beslisboom ‘Hoe vind je de juiste begeleiding?’ om erachter te komen wat het beste bij jou past. Via deze manier wordt snel en efficiënt duidelijk welke manier van hulp het meest geschikt is. Je kunt bij ze terecht voor een individueel gesprek met een studentenpsycholoog, of samen met anderen meedoen aan een groepsworkshop of training.

“Jongeren voelen druk om aan het perfecte plaatje te voldoen.”

Een deadline halen op je werk, hoge cijfers halen voor je studie, vaak naar de sportschool en nog even een gevatte post op Instagram zetten: jonge mensen ervaren prestatiedruk. Documentairemaakster Sanne Kooiman zegt dat het probleem op grote schaal onder jongeren leeft.

sscps

Studentpsychologen helpen de student bij psychische problemen en klachten zoals angsten, schuldgevoelens, somberheid, spanningsklachten, gebrek aan zelfvertrouwen, moeilijkheden in het leggen of onderhouden van contacten, problemen en conflicten met  ouders, familie of vriend(in), maar ook als je moeite hebt met het verwerken van een sterfgeval. Hulp bij een studentenpsycholoog is altijd van korte duur (5 sessies). Als je langdurige of meer gespecialiseerde hulpverlening nodig hebt, maak dan een afspraak bij de huisarts. Wanneer je nog geen huisarts in Maastricht of omgeving hebt, dan kun je deze vinden op de site van Hap Maastricht. Er wordt elke student ook geadviseerd om een een zorgverzekering af te sluiten.  Iedere maandag- en donderdagmiddag hebben de studentpsychologen tussen 16:00 en 16:30 uur een telefonisch spreekuur (043-388 5212) voor vragen of wanneer je twijfelt over de beste stap voor jou. Afspraken met een studentenpsycholoog zijn gratis. Houd wel rekening met de annuleringsregeling. Zorg dat je altijd je studentnummer, adres en telefoonnummer doorgeeft.  Ben je benieuwd welke services Maastricht University nog meer aanbied in het Student Services Centre? Lees het hier.

NB: Studeer je niet aan Maastricht University maar ben je toch op zoek naar dergelijke hulp? Neem dan contact met mij op zodat ik je met de juiste persoon in contact kan brengen. Het maakt immers niet uit waar je vandaan komt of wat je studeert: iedere student verdient aandacht en hulp.

“De studenten zo goed mogelijk ondersteunen. Dát is ons doel!” – Studentenpsychologen Maastricht University

talking.png

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s