ARRIVA, DOE IETS!

Vanochtend was het weer zover: mensen die de trein niet in konden wegens massale drukte. Toen Arriva het openbaar vervoer in de regio overnam van Veolia was ik erg hoopvol, maar inmiddels ben ik ietwat minder vrolijk gestemd. Ik ben nu op zoek naar mensen in de regio (Zuid-)Limburg die geregeld te maken hebben met (over)volle Arriva treinen, zodat wij samen een statement kunnen maken. Tijd voor verandering. Teken de petitie hier en laat jouw mening horen!

Klik hier om direct naar de petitie te gaan en deze te tekenen voor meer treincapaciteit bij het traject Heerlen – Maastricht.

Maandagochtend 15 mei, 07:46. De sneltrein vanuit Heerlen vertrekt richting Maastricht en ik heb helaas geen zitplaats. Het is voor een jongeman als ik natuurlijk geen ramp om 20 minuten te staan, al helemaal als blijkt dat een groep jongens in Valkenburg überhaupt niet kan instappen. De reden? De trein was simpelweg te vol. Het was niet meer mogelijk om te schuiven of ruimte te maken omdat letterlijk iedere centimeter bezet was. Het zijn eigenlijk toestanden die je verwacht bij een metro in een drukke wereldstad: lekker dicht op elkaar, geen personal space en een hoop chaos. Dit kunnen wij in de regio Zuid-Limburg ook, dacht Arriva.

arrivadrukte1

In de tijd dat Veolia hier aan het roer was, heb ik mij al vaker beklaagd over dit probleem via haar Facebook pagina. De reactie daarop was dat Veolia geen Facebook-klachten in behandeling nam en dat ik mij moest wenden tot de klachtenafdeling. De klachtenafdeling liet vervolgens weten dat zij de situatie zouden bekijken en – als het nodig zou zijn – iets zouden veranderen. Uiteraard was al lang en breed duidelijk dat Arriva het stokje op korte termijn zou overnemen, dus er werd helemaal niets veranderd. Geen probleem, de hoop was nu op Arriva gevestigd.

Artikel 2.1 van de Algemene voorwaarden stads- en streekvervoer 2015 bepaald het volgende:  “Indien in het vervoermiddel onvoldoende capaciteit beschikbaar is, kan de vervoerder weigeren u te vervoeren.” Ik begrijp dat dit indicenteel kan gebeuren; er kunnen zich immers de raarste situaties voordoen. Wanneer dit echter een structureel probleem wordt, ligt het iets anders. Er zijn bijvoorbeeld mensen die een (maand)abonnement betalen om te kunnen reizen. Het is in dat geval natuurlijk wel zo fijn dat er dan ook gebruik gemaakt kan worden van deze diensten. Deze petitie is bedoeld om samen met Arriva te kijken naar dit probleem en samen tot een oplossing te komen.

arrivadrukte2.jpg

Verder bepaalt artikel 2.1: “De vervoerder verbindt zich om u zo veel mogelijk volgens zijn openbaar gemaakte dienstregeling veilig te vervoeren en probeert u een zitplaats aan te bieden.” Ook wanneer we naar de veiligheid van deze situatie kijken, kunnen we enkele vraagtekens plaatsen. Zowel bij het in- als uitstappen ontstaat chaos, mensen komen in de verdrukking en in de trein zelf kunnen sommige mensen zich vervolgens nergens stabiel vasthouden. Wanneer er nu echt paniek ontstaat, komen mensen ook niet weg. Je zou er daarnaast absoluut niet aan moeten denken wat de gevolgen zijn als deze overvolle trein eens in botsing zou komen.

De intentie is om Arriva letterlijk en figuurlijk te bewegen. Er moet simpelweg meer capaciteit gecreëerd worden gedurende de extreme druktes. Omdat ik zelf vaste reistijden heb, ben ik benieuwd naar jullie ervaring(en). Gedurende welke tijden ervaren jullie deze problematiek? Waar storen jullie je aan? Wat is in jullie ogen een denkbare oplossing? Wil je mee discussiëren over een oplossing? Of stoor jij je ook aan de capaciteit bij andere trajecten in de regio? Laat het mij weten en stuur een e-mail naar Lennard.Pelzer@gmail.com. Vergeet daarnaast niet om de petitie te ondertekenen. Waarom meteen een petitie? De ervaring leert dat meerdere stemmen samen meer impact hebben dan een enkele klacht. Laten we er samen voor zorgen dat er naar ons geluisterd wordt, zodat we dit ook samen kunnen oplossen.

Klik hier om direct naar de petitie te gaan en deze te tekenen voor meer treincapaciteit bij het traject Heerlen – Maastricht.

petitie

 

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s