DE MOEILIJKSTE KEUZE UIT JE LEVEN

34 procent van de studenten stopt na een jaar met zijn studie en 50 procent geeft aan dat dit komt door een verkeerde studiekeuze. Ben je aan het stressen over je vervolgstudie? Dat is begrijpelijk, maar statistisch gezien ook terecht. Je studiekeuze is de moeilijkste keuze uit je leven, aangezien het waarschijnlijk zal bepalen waar je terecht zal komen. Je wilt later gelukkig zijn, dus je wilt de juiste keuze maken. Je wilt geen jaren weggooien. Hulp nodig met je keuze? Lees hier de i-theorie.

Als medewerker van het Student Services Centre kan ik beamen dat een hoop studenten de verkeerde studiekeuze maken. Ze zijn vaak niet gelukkig met hun gekozen opleiding en geven aan dat de studie toch niet helemaal naar verwachting was. Super zonde natuurlijk, maar dit kan altijd gebeuren en je bent zeer zeker niet de enige. Het kan echter óók voorkomen worden. In dat geval geldt: voorkomen is beter dan genezen.

overthinking

De juiste studiekeuze hangt samen met – in mijn ogen – een aantal doorslaggevende factoren. Het zal uiteindelijk misschien eenvoudig klinken, maar toch lijken veel studenten hier simpelweg geen rekening mee te houden. Ze verliezen het overzicht vaak en maken een keuze waar ze niet helemaal achterstaan. Doorloop de onderstaande i-theorie die ik heb samengesteld en ga voor jezelf na wat de juiste keuze is.

  1. Interesse x Instinct

De allereerste vraag die de aankomende student zich moet stellen is: waar gaat jouw interesse naar uit? In welke sector zou je graag werkzaam willen zijn? Ben je iemand die in de economische sector werkzaam wil zijn of toch meer in de zorg? Wil je een kantoorfunctie of werk je graag met je handen? Zeker van belang is om te kijken welke baankansen verbonden zijn aan de betreffende studie. De gouden tip hierin is om zoveel mogelijk open dagen en meeloopdagen bij te wonen. Stel zoveel mogelijk vragen en let goed op wat van belang is. Al deze afwegingen hangen samen met jouw instinct: waar ben jij van nature in geïnteresseerd? Wil je van kleins af aan al bij de politie? Of zie jij jezelf als een zakenman die van land naar land reist om grote deals te sluiten met multinationals? Benader dierbare personen voor dit aspect: praat met je ouders en je beste vrienden bijvoorbeeld. Wat vinden zij nu echt bij jou passen? Wat voor iemand ben jij eigenlijk? Je zult je verbazen over het beeld dat zij van jou hebben.

thinkinh.jpg

  1. Intelligentie x Intuïtie

Vervolgens komt de snoeiharde vraag: heb ik de juiste vooropleiding? Ben ik op basis van dat diploma intelligent genoeg om met de gewenste vervolgopleiding te starten? Wat kan ik eigenlijk allemaal met dit diploma? Binnen het huidige systeem is dat simpelweg een doorslaggevende factor. Je moet dan ook eerlijk tegen jezelf durven zijn. Sommige opleidingen kunnen nu eenmaal te hoog gegrepen zijn. De factor intelligentie hangt in hoge mate samen met intuïtie. Kun je goed leren? Of werk je liever met je handen? Tegenwoordig valt op de middelbare school al een bepaalde stroming te kiezen, waarna duidelijk dient te worden waar de kwaliteiten van de leerling liggen. Vraag jezelf af waar je van nature echt goed in bent en wat op jouw lijf geschreven staat. Ook hier kan het absoluut geen kwaad om goed met je ouders en beste vrienden te sparren.

intelligence2

  1. Instelling x Inspanning

Last but not least: voor niets gaat de zon op. Ben je oprecht geïnteresseerd in jouw vooropleiding en heb je de juiste papieren? Dan komt het aan op jouw instelling. Ben je bereid om te blokken voor je tentamens en er de nodige arbeid voor te verrichten? Heb je voor jezelf doelen gesteld die jij wilt behalen? Dit is wat een ijverige student van zichzelf verlangt. Inspanning is dus een must in dit geval. Er zijn weinig studenten die hun diploma op hun sloffen halen. Ga er dan ook niet van uit dat dit jou wel eventjes lukt: dat is een illusie. Je zult moeten investeren in je toekomst en hiervan bewust moeten zijn. Iedere opleiding verlangt aandacht en moeite. Focus op je toekomst en onthoudt altijd waarvoor je het doet. Jij wilt toch ook die mooie baan waar je iedere dag met een goed gevoel heengaat?

studying.jpg

Toch nog vragen?
Wil je meer weten over het maken van de juiste studiekeuze? Stuur dan een e-mail naar lennard.pelzer@gmail.com. Ben je binnenkort in het bezit van een Vwo-diploma en wil je gaan studeren aan Maastricht University? Let dan op een aantal deadlines. Aanmelden voor decentrale selecties is niet meer mogelijk, maar je kunt je tot 1 mei a.s. aanmelden voor de overige opleidingen. Meer informatie hierover kun je krijgen door te mailen naar study@maastrichtuniversity.nl of te bellen naar 043-388 5388

Bronnen:

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

Een reactie op “DE MOEILIJKSTE KEUZE UIT JE LEVEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s