ABRAHAM DE PINTO-COMPETITIE 2017 – VOORBESCHOUWING

Over precies één week vindt de eerste editie van de Abraham de Pinto competitie plaats in Maastricht. Op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van Maastricht University (link) komen op zaterdag 11 maart 2017 maar liefst 33 teams uit heel Nederland en België samen om te strijden voor de overwinning. Doel van de competitie is om belangstelling bij studenten te wekken voor het belang van mondelinge communicatie met cliënten voor een adequate uitoefening van het juristenvak. Muurmans Advocaten (link) is de trotse hoofdsponsor van de competitie.

De competitie is vernoemd naar de 19de-eeuwse advocaat Abraham de Pinto (1811-1878). De Pinto combineerde een encyclopedische kennis van het geldende recht  ‒ hij schreef een artikelgewijs commentaar op alle wetboeken die in 1838 in werking traden ‒ met een vol overtuiging op de bres springen, met name als hoofdredacteur van het Weekblad van het Regt, voor het belang van de advocaat-cliëntrelatie, de vrijheid van meningsuiting en andere grondrechten.

pinto3.jpg

Goede communicatie met cliënten is van wezenlijk belang in de juristenpraktijk. Door onder andere de juiste vragen te stellen, een goede houding aan te nemen en degelijk gebruik te maken van non-verbale communicatie zal de jurist een vertrouwensband met zijn cliënt creëren. Daarnaast krijgt de jurist op deze manier de informatie die hij zoekt, waarmee hij vervolgens aan de slag kan. Juridische kennis is de basis, maar een goede jurist kan zich onderscheiden door zijn mondelinge communicatievaardigheden optimaal te ontwikkelen. De competitie is wat dat betreft zowel competitief als leerzaam.

Teams van twee studenten, beiden in de rol van advocaat, worden geconfronteerd met simulatiecliënten in een intakegesprek. Jury’s bestaande uit een rechter, een advocaat en een (ervarings)deskundige op het gebied van cliëntgesprekken, beoordelen de teams. Het winnende team zal aan het einde van de dag bekend worden gemaakt en zal een reischeque van maar liefst € 750 in ontvangst mogen nemen. Het team dat als tweede eindigt, zal een reischeque van € 500 uitgereikt krijgen. Het thema van de competitie is ‘nabestaanden’.

pinto1.jpg

Ook op Facebook (link) is Abraham de Pinto in een zeer korte tijd enorm populair geworden. Binnen no-time is de vriendenkring uitgebreid naar ruim 2600 personen en het is nog steeds groeiende. De vele aanmeldingen laten dan ook zien dat de competitie leeft onder de rechtenstudenten en dat er waarde wordt gehecht aan het belang van communicatieve ontwikkeling. Het belooft al met al een zeer leerzame dag in Maastricht te worden. De rechtenstudenten kunnen veel leren van de aanwezige advocaten, rechters en communicatiedeskundigen, maar ook van elkaar. Door de gehele dag samen door te brengen worden de deelnemers in staat gesteld om hun netwerk uit te breiden en kennis uit te wisselen. De dag zal tot slot worden afgesloten met een delicieus diner op een prachtige historische locatie die op de dag zelf bekend zal worden gemaakt. Hier zullen ook de prijzen uitgereikt worden.

Alle deelnemers zijn inmiddels ingelicht over hoe zij zich kunnen voorbereiden. Uiteraard zal op deze blog uiteindelijk ook een nabeschouwing worden geplaatst met daarin meer content. Voor vragen en/of opmerkingen kan worden gemaild naar adepinto-competitie@maastrichtuniversity.nl.

pintonew

 

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

Een reactie op “ABRAHAM DE PINTO-COMPETITIE 2017 – VOORBESCHOUWING

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s