INTRODUCTIE – EEN APARTE WERELD

De juridische wereld is op z’n zachtst gezegd apart.

De buitenwereld begrijpt vaak niet precies hoe juridische zaken in elkaar steken. Het is zelfs zo erg dat media bepaalde rechterlijke uitspraken en begrippen verkeerd uitleggen, waardoor de maatschappij in feite op een verkeerd been wordt gezet. Er zijn daarnaast enorm veel misstanden over de advocatuur waar iedere jurist wel eens mee geconfronteerd is geworden. Wanneer je op een feestje aangeeft dat je rechten studeert wordt namelijk al gauw gevraagd hoe jij in hemelsnaam moordenaars en verkrachters denkt te kunnen verdedigen. Lieve dames en heren, ons recht bestaat niet alleen uit het strafrecht (als je al überhaupt advocaat zou willen worden).

Nog een ander fabeltje: wij hoeven heus niet alle wetten uit ons hoofd te leren. Met de jaren ontwikkel je weliswaar een bepaalde systematiek, maar dit betekent niet dat wij geen wettenbundel tijdens onze tentamens mogen gebruiken. Sterker nog, het zou onmogelijk zijn om een tentamen te maken zonder. Wat een schilder is zonder kwast, is een jurist zonder wettenbundel. Hoe langer je studeert, hoe beter je feeling met de wettenbundel wordt. Maar zoals altijd geldt hier ook: oefening baart kunst. Voor niks gaat de zon op. Je kent het wel.

law3

Mensen die vervroegd gestopt zijn met hun rechtenstudie zullen je vaak afraden om eraan te beginnen. Je zult waarschijnlijk horen dat de stof onder andere te droog en saai is. Maar er is ook een reden waarom deze mensen zijn afgehaakt. Net als bij iedere andere opleiding kom je uiteindelijk in de boeken te zitten. Iedere opleiding heeft zijn leuke en minder leuke kanten. De rechtenstudie heeft een heleboel verschillende rechtsgebieden te bieden en aan jou de eer om te bepalen waar je voorkeur naar uit gaat. Daarbij moet gezegd worden dat een dosis fantasie wel een steuntje in de rug is. Het helpt namelijk enorm wanneer je beelden kunt fantaseren over situaties die je actief aan het lezen bent.

Met een rechtenstudie kun je uiteindelijk nog alle kanten op, zelfs als de advocatuur je helemaal niks interesseert. Vaak kiezen zwevende middelbare scholieren hierdoor ook voor een rechtenopleiding. Wees echter bewust van de keuze die je maakt; bezoek meerdere open dagen, informeer je bij zittende studenten of ga eens naar de rechtbank. Het is enorm zonde om een studiejaar weg te gooien doordat je niet goed bent voorbereid op wat gaat komen.

law5.jpg

De juridische wereld wordt vaak als stoffig en ouderwets gezien. Deels klopt dat ook wel: bepaalde formele gebruiken zullen nooit verdwijnen. Er valt echter duidelijk te zien dat er een nieuwe generatie juristen aan komt. Juristen anno 2017 die zichzelf durven te blijven met een zakelijk tintje. Ik beschouw mijzelf ook als onderdeel van deze nieuwe generatie. Het kan in mijn ogen geen kwaad om de juridische wereld voor de buitenwereld ietwat toegankelijker te maken. Vandaar dat ik ben gestart met deze blog. Of je nu een twijfelende student, hardwerkende arbeider of rechter bent: graag deel ik mijn visie met jou. Eens in de zoveel tijd zal ik op deze blog mijn licht laten schijnen over iets dat met het recht te maken heeft. Of over het leventje dat daarbij hoort. Uiteraard kun je mij altijd vragen stellen over letterlijk alles.

Geïnteresseerd om rechten te studeren in Maastricht? Mail voor vragen naar study@maastrichtuniversity.nl of bel naar 043-388 3855. Voor overige vragen o.i.d. kun je mailen naar lennard.pelzer@gmail.com.

Lennard Pelzer

Lennard Pelzer (27) is een advocaat met passie voor (letsel)schade en voetbal. Hij is actief op meerdere social media platforms en schrijft geregeld blogs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s